Irena Abramović

Magistra medicinske biokemije koja je svoju karijeru posvetila proučavanju dugovječnosti i zdravom starenju.

Diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu 2018, a potom završila jednogodišnji staž za magistre medicinske biokemije i laboratorijske medicine u KB Dubrava.

Od 2018. do 2023. bila je zaposlena na Zavodu za biologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu kao asistent na projektu Hrvatske zaklade za znanost “Epigenetički biomarkeri raka prostate”. Na projektu je bila nositelj znanstvene aktivnosti provedeći istraživački dio, a potom je doktorirala na Medicinskom fakultetu početkom 2022 godine.

Sudjelovala je na brojnim konferencijama i seminarima te boravila i na Međunardnoj agenciji za istraživanje raka (IARC) u svrhu istraživanje epigenetičkih biomarkera kolorektalnog karcinoma. Autorica je i koautorica nekoliko međunarodnih znanstvenih radova.

2023. godine pridružuje se GlycanAge timu gdje kao team specialist drži savjetovanja klijentima kako bi im pomogla da poboljšaju i optimiziraju vlastito zdravlje, na temelju izmjerene biološke dobi putem glikana.

Interes za pristup zdravlju koji ne gleda zdravlje kao odsustvo bolesti te ima za cilj doći do korijena simptoma proizašao je kao logični slijed traženja uzorka vlastitog atopijskog dermatitisa s kojim se suočila. Strast prema ovom području se dalje razvijala kroz edukaciju o laboratorijskim pretragama koje nisu u širokoj praksi, a govore mnogo. Ono što je od njenog posebnog interesa jest dugovječnost i pristup prevenciji koji gleda puno godina unaprijed, odnosno kojim bolestima i stanjima čovjek ima sklonost prije nego se počnu razvijati te kako ih spriječiti putem personalizirane prehrane, suplemenata i stila života.

Zašto zdravo starenje i dugovječnost?

Tijekom fakulteta počela sam propitkivati današnji stav medicine koji gleda na zdravlje kao odsustvo bolesti. Smatram da je zdravlje stanje u kojem se osoba osjeća optimalno, a ne dovoljno dobro. Ta misao vodi me na putu istraživanja kako produžiti healthspan, odnosno broj godina provedenih u zdravlju, kroz personalizirani pristup prehrani i suplementima, funkcionalnu genomiku, mjerenje biološke dobi i drugim metodama. Takvim pristupom osiguravamo i dugovječnost te starenje koje ne uključuje dugački popis lijekova i dijagnoza, nego uživanje u aktivnostima koje nas vesele.