Dr. sc. Vanja Putarek, mag. psych.

Vanja Putarek završila je studij psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2012., a na istom fakultetu je i doktorirala 2020. temom „Metakognitivno rezoniranje matematičkom kontekstu“.

Dobitnica je Dekanove nagrade za izvrsnost u studiju, Bujasove zlatne značke za osobito vrijedan diplomski rad, grupne Državne nagrade Hrvatskog sabora za popularizaciju znanosti i nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika.

Od 2014. radi kao asistentica na Katedri za školsku psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno je uključena u provedbu znanstvenih projekata i održavanje nastave na studiju psihologije.

Trenutno polazi treći stupanj edukacije iz bihevioralno-kognitivnih psihoterapija pri Hrvatskom udruženju za bihevioralno-kognitivne terapije. Završila je osnovni trening za primjenu Terapije prihvaćanjem i posvećenošću (engl. Acceptance and Commitment Therapy) i za primjenu terapije usredotočene na suosjećanje(engl. Compassion Focused Therapy). Radi u Savjetovalištu Filozofskog fakulteta za studente.

Članica je Hrvatske psihološke komore, Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije.

Više o Vanji i njenom radu možete saznati ovdje.

Zašto psihologija?

Moja ljubav prema psihologiji započela je još za vrijeme moje osnovne škole, i to kroz interes za ljude, želju da razumijem kako svi mi funkcioniramo te što možemo učiniti kako bismo svoj život proživjeli „punim plućima“ i naučili se nositi s raznim životnim izazovima. Ovi moji interesi i želje odveli su me u dva smjera: znanstveni i psihoterapijski. Kroz znanstveni smjer neprestano razvijam kritičan um i stječem brojne nove spoznaje iz psihologije. Kroz psihoterapijski smjer punim svoje baterije u radu s ljudima i osjećam se ispunjeno kada svojim znanjima i vještinama mogu pomoći osobi da se bolje upozna, prihvati, promijeni te napreduje kroz svoje životne uloge i zadatke. Stoga mogu reći da obožavam svoje profesionalne odabire i da svoj posao ne vidim kao obavezu, već kao zabavno i ispunjavajuće cjeloživotno učenje i rad na sebi.