low-carb

  Dijabetes se već dugi niz godina smatra bolešću poremećaja u metabolizmu ugljikohidrata pa i ne čudi da prehrana s niskim unosom ugljikohidrata odnosno popularno low carb prehrana ima, u stvari, dugu povijest u kontekstu terapije ove bolesti. Točno stotinu godinu nas dijeli od otkrića inzulina, a prije te davne 1921 godine (a i dobrim dijelom nakon ovog značajnog otkrića), low carb prehrana je bila preferirani pristup u terapiji šećerne bolesti.

  No, krajem prošlog stoljeća, smjernicama je, zbog straha od bolesti srca i krvnih žila, zavladala preporuka kako je poželjno ograničiti unos masti, čime je neminovno došlo i do većeg unosa ugljikohidrata.  Kada govorimo o dijabetesu, ovoj preporuci je pridonijelo i mišljenje da je dijabetes tip 1 bolest nedostatka hormona inzulina, a njegovim otkrićem prehrana je postala sekundarna „briga“, barem kada govorimo o ovoj autoimunoj bolesti.

  U međuvremenu je znanost otišla korak dalje, te otkrila kako je strah od masnoća bio neopravdan, ali i da nisu sve masti iste, a slično vrijedi i za ugljikohidrate. U svijetlu novih saznanja, low carb prehrana je ponovno u žarištu zanimanja, prvenstveno kao strategija mršavljenja, ali i kao jedna od opcija u terapiji inzulinske rezistencije, predijabetesa  i dijabetesa, osobito tip 2.

  Low carb i dijabetes tip 2

  Ideja značajnije restrikcije ugljikohidrata u terapiji dijabetesa tip 2 nije bez kontroverzi i oprečnih mišljenja, no sve više znanstvenih studija govori o učinkovitosti i sigurnosti takve prakse. Štoviše, niz međunarodnih dijabetoloških društava uvrstile su u svoje smjernice prehranu sa sniženim unosom ugljikohidrata kao legitimnu strategiju u terapiji dijabetesa tip 2.  Među zagovornicima low carba našlo se i cijenjeno Američko dijabetološko društvo (ADA) koje ističe kako  je,  kada govorimo o poboljšanju glikemije kod dijabetičara, najučinkovitija upravo low carb prehrana.

  No, poboljšanje glikemije i smanjenje vrijednosti HbA1c-a nije jedina prednost restrikcije ugljikohidrata. Kliničke studije ukazuju na dodatne benefite: od gubitka suvišnih kilograma, do povoljnog učinka na krvni tlak i lipidni profil, osobito HDL kolesterol i trigliceride. Ipak, valja naglasiti kako je istovremeno uočeno kako može doći i do porasta  LDL kolesterola, no brojni autori to ne smatraju preprekom budući da je riječ o porastu velikih čestica LDL-a koji se ne povezuju s povećanim rizikom od bolesti srca i krvnih žila.

  Izrazito nizak unos ugljikohidrata koji dovodi do nutritivne ketoze pokazuje još bolje rezultate u kardiometaboličkim parametrima kod dijabetesa tip 2, no tu valja biti oprezan i u suradnji sa svojim zdravstvenim timom prilagoditi terapiju, kako se ne bi otišlo u opasnu hipoglikemiju. To posebno vrijedi za osobe koje su na terapiji  SGLT-2 inhibitorima jer prevelikom restrikcijom ugljikohidrata mogu završiti u dijabetičkoj ketoacidozi, stoga se samostalni ulaz u low carb priču bez potpore liječnika i nutricionista, ne savjetuju.  

  Low carb i dijabetes tip 1

  Kada govorimo o dijabetesu tip 1, recentne studije govore u prilog low carba u kontroli glikemije, no dokazi (za sada) nisu toliko uvjerljivi kao kod dijabetesa tip 2. Razlog leži i u činjenici da je na tu temu provedeno manje studija u usporedbi s dijabetesom tip 2, ali i  da ovdje govorimo o autoimunoj bolesti čime je u igri znatno složenija pozadina.

  Iako se, dakle, ovoj temi pristupa s velikim oprezom, niz autora ističe kako low carb prehrana smanjuje potrebu za inzulinom u pacijenata s dijabetesom tip 1 što je iznimno poželjan ishod jer se time snižava i rizik od ozbiljnijih hipoglikemijskih epizoda, ali i komplikacija jatrogene hiperinzulinemije  koja nastaje kao posljedica primjene visokih doza inzulina u terapiji bolesti, a koja se povezuje s upalnim stanjima i bolestima srca i krvnih žila.

  I dok dobro planirana low carb prehrana koja se provodi u suradnji s liječnikom i nutricionistom ima smisla, valja napomenuti kako ketogena opcija u kojoj se unos ugljikohidrata iznimno smanjuje i tijelo oslanja na ketone kao izvor energije može biti potencijalno opasna u osoba s dijabetesom tip 1 i ne savjetuje se kod njih ići u toliku restrikciju.

  Low carb prehrana u dijabetičkoj praksi

  Na pitanje koliko ugljikohidrata konzumirati u slučaju dijabetesa prije svega, valja znati, da odgovor nije jednoznačan. Kako ističu dijabetička društva, ne postoji jedan pristup koji se može preporučiti svima. Prehranu u slučaju dijabetesa, bez obzira na njegov tip, valja krojiti strogo individualno uzimajući u obzir individualne preferencije i metaboličke ciljeve zbog čega se savjetuje to činiti u suradnji sa svojim zdravstvenim timom.

  Osim što varira optimalna količina ugljikohidrata kod svakog pojedinca sa šećernom bolešću, razlikuje se i sam odgovor na ugljikohidrate. Tako će primjerice slanutak kod nekih oboljelih značajno „dizati“ glikemiju, dok će kod drugih njegov učinak na glukozu u krvi biti beznačajan. Odlučite li se na low carb prehranu svakako je mudro, barem u početku, voditi detaljan dnevnik prehrane koji će uz primjenu moderne tehnologije kontinuiranog mjerenja glukoze u krvi uvelike pomoći da otkrijete obrazac prehrane i ugljikohidratne restrikcije koji su najbolje za vas.

  Ne ulaženje u prevelike restrikcije ugljikohidrata, ako za time nema potrebe, je ključno jer je u dijabetičkoj prehrani važno svakodnevno unositi dovoljno vlakana. Adekvatan unos prehrambenih vlakana se, naime, povezuje s poboljšanom kontrolom glikemije i smanjenjem korištenja oralnih antidijabetika i inzulina. Dodatno, povećan unos vlakana povoljno utječe na serumske lipoproteine i krvni tlak te pomaže u regulaciji tjelesne mase u dijabetičara. Pitate li se kako spojiti low carb s dovoljnim unosom vlakana ključ leži u dovoljnom unosu neškrobnog povrća kao i sjemenki i orašastih plodova koji njima obiluju.  

  I za sam kraj, imajte na umu da će se primjenom  low carb prehrane smanjiti i potrebe za inzulinom odnosno nekim dijabetičkim pa čak i antihipertenzivnim lijekovima, zbog čega je važno da vas na tom putu prati liječnik koji će po potrebi prilagoditi dozu terapije.


  • Oh R, Gilani B, Uppaluri KR. Low Carbohydrate Diet. [Updated 2021 Jul 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537084/
  • Goldenberg JZ, Day A, Brinkworth GD, Sato J, Yamada S, Jönsson T, Beardsley J, Johnson JA, Thabane L, Johnston BC. Efficacy and safety of low and very low carbohydrate diets for type 2 diabetes remission: systematic review and meta-analysis of published and unpublished randomized trial data. BMJ. 2021 Jan 13;372:m4743.
  • Merrill JD, Soliman D, Kumar N, Lim S, Shariff AI, Yancy WS Jr. Low-Carbohydrate and Very-Low-Carbohydrate Diets in Patients With Diabetes. Diabetes Spectr. 2020 May;33(2):133-142.
  • Kelly T, Unwin D, Finucane F. Low-Carbohydrate Diets in the Management of Obesity and Type 2 Diabetes: A Review from Clinicians Using the Approach in Practice. Int J Environ Res Public Health. 2020 Apr 8;17(7):2557.
  • Evert AB, Dennison M, Gardner CD, Garvey WT, Lau KHK, MacLeod J, Mitri J, Pereira RF, Rawlings K, Robinson S, Saslow L, Uelmen S, Urbanski PB, Yancy WS Jr. Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report. Diabetes Care. 2019 May;42(5):731-754.
  • Diabetes Canada Position Statement on Low-Carbohydrate Diets for Adults With Diabetes: A Rapid Review. Can J Diabetes. 2020 Jun;44(4):295-299.
  • Seckold R, Fisher E, de Bock M, King BR, Smart CE. The ups and downs of low-carbohydrate diets in the management of Type 1 diabetes: a review of clinical outcomes. Diabet Med. 2019 Mar;36(3):326-334..
  • Scott SN, Anderson L, Morton JP, Wagenmakers AJM, Riddell MC. Carbohydrate Restriction in Type 1 Diabetes: A Realistic Therapy for Improved Glycaemic Control and Athletic Performance? Nutrients. 2019 May 7;11(5):1022.
  • Schmidt S, Christensen MB, Serifovski N, Damm-Frydenberg C, Jensen JB, Fløyel T, Størling J, Ranjan A, Nørgaard K. Low versus high carbohydrate diet in type 1 diabetes: A 12-week randomized open-label crossover study Diabetes Obes Metab 2019 Jul;21(7):1680-1688.
  • Turton JL, Raab R, Rooney KB. Low-carbohydrate diets for type 1 diabetes mellitus: A systematic review. PLoS One. 2018 Mar 29;13(3):e0194987.
  • Feinman RD, et al. Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: critical review and evidence base. Nutrition. 2015 Jan;31(1):1-13.Erratum in: Nutrition. 2019 Jun;62:213.