kortizol

  Jeste li ikad razmišljali koja je poveznica između kroničnog stresa i hipotireoze?  Kroničan stres i napetost prevedeni u jezik hormona znače, među ostalim,  povišene razine kortizola.  Kortizol je hormon kojeg luči nadbubrežna žlijezda, a čija je najznačajnija zadaća osigurati dovoljno energije u trenucima  intenzivnog stresa; svojstvo koje je korisno u izvanrednim situacijama kada treba reagirati „borbom ili bijegom“.  Nakon što prijeteća situacija mine, kortizol bi se trebao vratiti na normalnu razinu.

  No, u današnje doba kada je prisutnost stresa (fizičkog ili psihičkog) gotovo trajan i razina kortizola je dugotrajna povišena.  To znači da smo stalno u stanju napetosti  i na oprezu. Posljedica je povećanje apetita, ali stanje unutarnjeg nemira, nemogućnost opuštanja, nesanica, anksioznost, čak i depresija.

  U kasnijim fazama dugotrajne izloženosti stresu dolazi do disregulacije HHA osi (os hipotalamus – hipofiza – nadbubrežene žlijezde) zbog čega se razina kortizola smanjuje ispod normalnih razina, a posljedica su brojne kronične bolesti uključujući hipotireoza.

  Utjecaj kortizola na štitnjaču

  Kada je naše tijelo konstantno pod udarom stresa, suprimira se rad imunološkog sustava i usporavaju metabolički procesi koji nisu ključni za preživljavanje, kako bi se tijelo moglo u potpunosti usredotočiti na borbu sa stresorom. Kortizol koji se pritom luči može utjecati na rad štitnjače na nekoliko načina:

  1. Kroničan stres i kortizol inhibiraju aktivnost hipotalamusa i hipofize, odnosno „ometaju“ signal kojim TSH signalizira štitnjači da proizvede hormone štitnjače
  2. Dolazi do smanjene pretvorbe manje aktivnog T4 oblika u aktivni T3 oblik
  3. U stanju stresa povećava se proizvodnja rT3 koji deaktivira hormone štitnjače (T3).

  Danas, stoga, znamo da je loša funkcija štitnjače nerijetko sekundarna posljedica kroničnog stresa, pretjeranog i u kasnijoj fazi premalenog lučenja kortizola odnosno disregulacije  HHA osi.  U tom slučaju, liječenje hipotireoze, bez da se pozabavi zdravljem nadbubrežnih žlijezde, ne daje dugoročne  rezultate.

  Rebalansiranje kortizola

  Nadbubrežne žlijezde i kortizol kojeg luče, dakle, imaju važnu ulogu u radu štitnjače i učinkovitosti njenih hormona. Upravo iz toga razloga, nerijetko se događa da osoba koja uzima isključivo T4 i/ili T3 hormone kao terapiju za hipotireozu ne osjeća poboljšanje ili je poboljšanje kratkog vijeka. Ne pomaže niti povećanje doza terapije jer se nismo  istovremeno pozabavili uzrokom, a to je stres i neadekvatne razine kortizola.

  Prvi korak u dovođenju razine kortizola u ravnotežu je svakako promjena životnog stila odnosno smanjenje stresa.  U današnje doba taj zadatak može biti vrlo zahtjevan, ali izuzetno je važno pronaći aktivnosti koje opuštaju.  Meditacija, joga, šetnja prirodom, duboko disanje samo su neki od prijedloga koji mogu pozitivno utjecati na razinu kortizola. Jednako je važno pobrinuti se za prehranu budući da nam određene hranjive tvari mogu pomoći u borbi sa stresom i posljedicama stresa.

  Prehrana koju vole nadbubrežne žlijezde

  Tijelo i psiha pogođeni stresom zahtijevaju raznoliku i uravnoteženu prehranu. Pritom je izuzetno važno imati više manjih obroka tijekom dana i ne preskakati obroke. Povremeni post, stoga, nije dobra opcija u ovom slučaju. Poželjno je izbjegavati kofein, alkohol i jednostavne šećere te u prehranu uvrstiti namirnice bogate vitaminom C i antioksidansima, dakle povrće i voće. Unos kvalitetnih proteina je iznimno važno budući da su potrebe na esencijalnim kiselinama povećane u stanju stresa. 

  Svakako valja izdvojiti puretinu jer obiluje triptofanom, aminokiselinom nužnom za izgradnju serotonina, kemikalije zaslužne za dobro raspoloženje. Magnezij je poznati antistresni mineral, no nerijetko ga hranom ne unosimo dovoljno, zbog čega valja posegnuti za dodatkom. Općenito, niz je dodataka prehrani koji može pomoći u ovom stanju, od B kompleksa i vitamina C do biljaka koji djeluju kao adaptogeni poput korijena sladiča ili ashwagandhe, no za njihov unos poželjno je posavjetovati se sa stručnom osobom.

  Zaključak

  Zdravlje nadbubrežne žlijezde i odgovarajuća funkcija HHA osi je ključna za pravilan rad štitnjače.  Kod osoba koji imaju hipotireozu, a terapija ne uspijeva umanjiti tegobe, valja razmotriti da je kortizol  jedan od mogućih krivaca.  Dovođenjem kortizola u ravnotežu prehranom, dodacima prehrani i pronalaskom vlastitog modaliteta nošenja sa stresom moguće je postići veliki pomak u zdravlju i nadbubrežne žlijezde, ali i štitnjače.