PCOS i akne

  Akne se najčešće povezuju s adolescencijom, no žene koje pate od sindroma policističnih jajnika često pate od ovog obeshrabrujućeg simptoma iako je prošao cijeli niz godina od  njihovih tinejdžerskih dana.  U slučaju PCOS-a akne su posljedica povišenih razina muških hormona koji potiču prekomjernu proizvodnju sebuma te zatvaranje pora na koži. Time se stvara idealan okoliš za razmnožavanje bakterija i razvoj upalnog procesa. Pritom kod PCOS-a akne često ne zahvaćaju samo lice, već i vrat, prsa, leđa te područje ispod pazduha. 

  No, osim na koži, akne su znak i prisutne kronične upale u tijelu.  Neodgovarajuća prehrana, stres, loše spavanje, prisutne infekcije poput infekcije kandidom su samo neki okidači koji doprinose stanju.  Zanimljivo, neke žene razvijaju akne nakon što prestanu uzimati oralnu kontracepciju iako nikad prije nisu imale takvu problematiku.

  Iako promjene u prehrani nisu samostalno dovoljne da se riješi ovaj problem, odgovarajuća prehrana ja važan korak u iscjeljenju akni kod žena s PCOS-om.

  Prvi i osnovni korak: iscijelite crijevo

  Ako mislite da nemate problema s crijevima jer je vaš simptom na koži, a ne u obliku probavnih tegoba, varate se! Problem može nastati ukoliko nemate dovoljno želučane kiseline ili probavnih enzima da razgradite hranu do osnovnih hranjivih tvari, koje vaše tijelo potom ne može apsorbirati. A to znači i nedovoljno nutrijenata potrebnih za zdravlje kože.  Nemate li, pak,  redovitu stolicu, znači da ne eliminirati toksine dovoljno učinkovito iz tijela, a tu izravno stradava i koža.

  Sindrom propusnosti crijeva odnosno kronična upala koja je pritom prisutna, također, često pridonosi problemima s kožom i pojavu akni. I neuravnotežen mikrobiom odnosno disbioza može pridonijeti poveznici PCOS-a i akni. Ne znate li od kuda uopće početi kada je u pitanju zdravlje crijeva, potražite pomoć praktičara funkcionalne medicine te u suradnji s njime proradite na eliminaciji okidača i iscjeljenju crijeva, kao i cjelokupne probave.

  5 osnovnih prehrambenih preporuka kada su u pitanju akne

  Tretiranje akni povezanih sa sindromom policističnih jajnika započinje vašim odabirom hrane.  Nekoliko je osnovnih strategija koja su se pokazala korisne u ovom slučaju:

  • Izbacite mlijeko i mliječne proizvode iz prehrane: sve je više dokaza kako česta konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda ima ulogu u razvoju akni.  Mlijeko, naime, može sadržavati hormone koji doprinose povišenoj razini androgenih hormona i pojavu akni. To ne znači da se morate vječno odreći ovih namirnica, ali izbacivanje na određeno vrijeme može dovesti do značajnog poboljšanja.
  • Birajte hranu niskog glikemijskog indeksa: šećer, ali i općenito hrana visokog glikemijskog indeksa utječe na razinu inzulina i IGF-1 čimbenika u serumu. Obje molekule utječu na povećanu proizvodnju androgenih hormona i posljedično na razvoj akni.  Hranu bogatu jednostavnim šećerima, bijeli kruh, tjesteninu, krumpir i sl. zamijenite žitaricama poput heljde, smeđe riže i kvinojom te povrćem.
  • Povećajte unos antioksidansa: neka se na jelovniku redovito nađe bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, kupusnjače, avokado, maslinovo ulje kao i razni začini i  zeleni čaj  
  • Povećajte unos cinka: nedostatak cinka je česta boljka žena s PCOS-om, a ovaj je mineral iznimno važan za zdravlje kože.  Najkoncentriraniji izvori cinka su plodovi mora, a značajne količine osigurat će i crveno meso i meso peradi te sjemenke bundeve
  • Ne zaboravite na omega-3 masne kiseline –zahvaljujući sadržaju protuupalnih omega-3 masnih kiselina riba, chia i lanene sjemenke te orašasti plodovi bi se trebali redovito naći na jelovniku.

  Jasno je da procesiranoj i brzoj hrani kao i hrani bogatom šećerima, nema mjesta u prehrani osoba s aknama općenito, a osobito kod žena sa sindromom policističnih jajnika. Na najčešće pitanje, smije li se jesti čokolada, a pritom mislimo na kvalitetnu čokoladu s visokim udjelom kakaoa, a  time i antioksidansa, neće vas razveseliti studija objavljenja 2016. godine u časopisu The International Journal of Dermatology gdje se pokazalo da redovita konzumacija tamne čokolade pridonosi pogoršanju problema s aknama u osjetljivih pojedinaca. Možda tješi saznanje da je studija provedena na muškarcima, pa s nestrpljenjem očekujemo daljnja istraživanja.

  Što je s dodacima prehrani i stresom?

  Niz je dodataka prehrani koji su se pokazali korisnim u slučaju akni. Među njima valja izdvojiti cink, vitamine B skupine, omega-3 masne kiseline, N-acetil-L-cistein (NAC), DIM (Di-indolil Metan), Sabal palma (Saw palmetto), berberin. Međutim, prije nego posegnete za šakom kapsula i tableta potrebno je optimizirati prehranu, utvrditi postoji li uistinu deficiti u vašem organizmu i u suradnji sa stručnjakom pronaći pripravak koji je primjeren vašem stanju.

  Konstantan stres može pogoršati stanje akni jer povećava upalu i razinu kortizola, iscrpljujući istovremeno razinu cinka i selena, važnih za zdravlje kože i suzbijanje pojavu akni. Koliko god to naporno zvuči, morate pronaći vlastitu tehniku nošenja sa stresom bilo da je to joga i meditacija, šetnja prirodom, masaža, druženje s prijateljima ili ples.

  Zaključak

  Žene sa sindromom policističnih jajnika vode bitku s brojnim simptomima, i iako su akne samo jedan od njih, one mogu uvelike narušiti samopouzdanje i kvalitetu života.  Neravnoteža hormona i prisutna upala pogoršavaju akne što se može djelomično riješiti prehranom i odgovarajućim dodacima prehrani, no valja naglasiti da sama promjena prehrane nije dovoljna da se akne iscijele.  Potreban je interdisciplinarni pristup u kojem uz nutricionista, dermatolog čini važnu kariku.


  • Burris J, Rietkerk W, Woolf K. Acne: the role of medical nutrition therapy. J Acad Nutr Diet. 2013;113(3):416–430.
  • Vongraviopap S, Asawanonda P. Dark chocolate exacerbates acne. Int J Dermatol. 2016;55(5):587–591
  • Delost GR, Delost ME, Lloyd J. The impact of chocolate consumption on acne vulgaris in college students: A randomized crossover study. J Am Acad Dermatol. 2016;75(1):220–222.
  • Soleymani S, Farzaei MH, Zargaran A, Niknam S, Rahimi R. Promising plant-derived secondary metabolites for treatment of acne vulgaris: a mechanistic review. Arch Dermatol Res. 2020;312(1):5–23.