PCOS

  Sindrom policističnih jajnika u zadnje vrijeme pogađa sve veći broj mladih djevojaka i žena reproduktivne dobi. Riječ je o kompleksnom metaboličko – hormonalnom poremećaju koji zahtijeva stručan i multidisciplinarni pristup. Tražeći rješenja, fitoterapija je zauzela važno mjesto u tretiranju različitih aspekata ovog sindroma pa i ne čudi što funkcionalna medicina često koristi ljekovite biljke kako bi povećala uspješnost regulacije raznih tegoba s kojima se žene s PCOS-om susreću.

  Fitoterapija tj. korištenje ljekovitih biljaka uz odgovarajuću prehranu, ciljane dodatke prehrani i promjenu životnih navika ima veliku ulogu u tretiranju hormonskog disbalansa, stresa i hiperinzulinemije koji prate sindrom policističnih jajnika (PCOS).

  Uz pomoć ljekovitih biljaka moguće je doprinijeti regulaciji hormonskog disbalansa koji pogađa žene koje pate od ovog sindroma. Isto tako, kombinacijom odgovarajućih biljaka uspješno se može smanjiti stres i njegovi štetni učinci na organizam, a postoje i kvalitetna rješenja kada je u pitanju regulacija glukoze tj. inzulina u krvi što je neophodno za uspješno tretiranje PCOS-a.

  Fitoterapija i regulacija hormona

  Uz pomoć ljekovitih biljaka može se intervenirati na razini različitih hormona i njihovih disbalansa. S obzirom da kod svake žene s PCOS-om hormonalna slika bude barem malo drugačija, jasno, poželjan je i individualni pristupi fitoterapijskom tretmanu. Ipak, neke su biljke primjenjive za širu populaciju pacijentica s PCOS-om, iako možda nismo upoznati s cijelom hormonalnom slikom. Tu svakako valja izdvojiti:

  VRKUTA ili gospin plašt (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae) je biljka izbora pri nepovoljnom omjeru estradiola i progesterona. Pokazalo se kako ona kroz određeni period primjene može vratiti ravnotežu sniženjem previsokog estrogena i dizanjem progesterona na normalnu razinu. Isto tako, vrkuta može doprinijeti regulaciji previsokog testosterona što je vrlo čest suputnik PCOS-a. Inače, kada se govori o  povišenom testosteronu i simptomima koji se uz njega vežu (izostanak menstruacije, pojava akni, ispadanje kose, hirzutizam itd.) dvije biljke se mogu izdvojiti kao specifično regulatorne, a to su KORIJEN KOPRIVE (Urticae radix) i HMELJ (Humulus lupulus L., Cannabaceae). Sve navedene biljke se mogu pronaći u obliku tinktura, ekstrakata i čajeva s napomenom kako doza u kojoj se primjenjuju igra važnu ulogu kao i dio biljke koji se koristi (korijen, list, cvijet…).

  KONOPLJIKA (Vitex agnus-castus L., Verbenaceae) je još jedna „pomoć iz prirode“ koja pokazuje povoljne učinke u tretiranju hormonalnog disbalansa.Ona može pomoći kod vrlo čestog slučaja povišene razine prolaktina koji se manifestira izrazito bolnim grudima u PMS-u i drugima promjenama.

  Uz gore navedene biljke postoji niz drugih (npr. sladić, tribulus, marulja…) koje mogu specifično djelovati na hormone ovisno o potrebama pacijentica. Zbog toga je uvijek preporuka da se uslijed liječenja PCOS-a napravi detaljna hormonalna analiza i prema njoj provodi i fitoterapijska regulacija.

  Fitoterapija i hiperinzulinemija

  Pacijentice koje pate od sindroma policističnih jajnika često u pozadini nose i inzulinsku rezistenciju koja ne mora nužno biti rezervirana samo za one s povećanom tjelesnom masom. Dobra vijest je kako postoji par učinkovitih fitoterapijskih opcija koje mogu pomoći u ovom slučaju. Ovdje izdvajamo samo par opcija, a kod individualnog savjetovanja na raspolaganju ih je puno više. Također, važno je napomenuti kako je vrlo bitno staviti naglasak na promjenu prehrambenih navika i tjelesnu aktivnost.

  Vezano za PCOS i inzulinsku rezistenciju često se spominju spojevi pod nazivom INOZITOLI (mio-inozitol i d-kiroinozitol). Ono što se kod pacijentica uočava je upravo poremećaj stvaranja inozitola u organizmu koji, inače, sudjeluju u pohrani i iskorištenju glikogena (zaliha glukoze u krvi). Zanimljivo je to što se pokazalo kako ovi spojevi djeluju specifično na razini jajnika, zbog čega su prepoznati kao djelotvorni dodaci prehrani u tretiranju policističnih jajnika u kombinaciji s inzulinskom rezistencijom.

  PISKAVICA (Trigonella foenum-graecum L., Fabaceae) je jedna od najuvjerljivijih biljaka koje pomažu kod inzulinske rezistencije, a to potvrđuju i kliničke studije. Osim što može pomoći kod regulacije glukoze i razine inzulina u krvi, pokazuje sposobnosti regulacije povišenih triglicerida. Piskavica se na tržištu može pronaći u obliku ekstrakata, ali i kao cijela biljka (sjemenke) koju je prilikom konzumacije potrebno samljeti.

  Biljka izbora za pacijentice koje boluju od šećerne bolesti bi bila CIMETOVAC (Cinnamomum sp., Lauraceae). Ona pokazuje izvrsne rezultate uz druge oralne hipoglikemike i ne ulazi s njima u interakciju. Pokazuje bolje rezultate kod pacijenata s predijabetesom i dijabetesom, a kod inzulinske rezistencije ipak nešto slabije. Napomena: vrlo je važno koji cimetovac se koristi, pacijenti ponekad posežu za kupovnim začinom, međutim potrebno je koristiti standardizirani pripravak iz posebno odabranih vrsta cimetovca kako bi se postiglo blagotvorno djelovanje.

  Svakako, potrebno je također naglasiti kako je uz hormonalni balans i regulaciju glukoze u krvi naročito važno kontrolirati razinu stresa s kojom se pacijentice susreću. U tom slučaju opet postoji niz ljekovitih biljnih opcija kojima možemo smanjiti stres i njegove posljedice.

  Zaključak

  Svestranost biljnih vrsta nam nudi mnoge mogućnosti u tretiranju naših šarolikih tegoba. Fitoterapija pomaže prepoznati kojom biljkom u kojem obliku i kojom dozom trebamo pristupiti pojedinom problemu. Kako u PCOS-u tako i kod drugih tegoba, biljke mogu biti odlična prirodna potporna mjera u liječenju.

   1) Schafner,Willi; Häfelfinger,Barbara; Ernst,Beat. Ljekovito bilje KOMPENDIJ. Rijeka: Leo-commerce, 1999.
   2) Arentz S, Abbott JA, Smith CA, Bensoussan A. Herbal medicine for the management of polycystic ovary syndrome (PCOS) and associated oligo/amenorrhoea and hyperandrogenism; a review of the laboratory evidence for effects with corroborative clinical findings. BMC Complement Altern Med. 2014 Dec 18;14:511.
   3) Gupta A, Gupta R, Lal B. Effect of Trigonella foenum-graecum (fenugreek) seeds on glycaemic control and insulin resistance in type 2 diabetes mellitus: a double blind placebo controlled study. J Assoc Physicians India. 2001 Nov;49:1057-61.
   4) Unfer V, Facchinetti F, Orrù B, Giordani B, Nestler J. Myo-inositol effects in women with PCOS: a meta-analysis of randomized controlled trials. Endocr Connect. 2017Nov; 6(8): 647–658.
   5) Plantagea. Konopljika [online]. Dostupno na: https://www.plantagea.hr/fitoterapija/konopljika/
   6) Marković, S. (2021.) Dr. Stribor Marković: Znakovi da su estrogen ili progesteron u neravnoteži [online]. Galbanum ustanova za obrazovanje odraslih. Dostupno na: https://www.galbanum.hr/en/component/content/article/100-fitoterapija/256-dr-stribor-markovic-znakovi-da-su-estrogen-ili-progesteron-u-neravnotezi.html?Itemid=765
   7) Harni, V. (2019.) Djelovanje fitoestrogena [online]. Poliklinika Harni. Dostupno na: https://poliklinika-harni.hr/lifestyle/zene/fitoestrogeni
   8) Plantagea. Ružičasti žednjak [online]. Dostupno na: https://www.plantagea.hr/fitoterapija/ruzicasti-zednjak-rodiola-rhodiola-rosea/
   9) Plantagea. Pasiflora [online]. Dostupno na: https://www.plantagea.hr/fitoterapija/pasiflora/