Post kontracepcijski sindrom

  Hormonalni disbalans, sindrom policističnih jajnika, endometrioza ili pak zaštita od trudnoće samo su neki od razloga za primjenu oralne kontracepcije. Koncept uzimanja kontracepcijskih pilula zvuči poprilično jednostavno: Ako u mojem tijelu nešto ne funkcionira ili treba funkcionirati točno onako kako ja želim, pa i onda kada ja to želim, tada je vrijeme za pilule koje će odraditi posao umjesto mog tijela, a meni olakšati brige i tegobe. I u određenim situacijama, pilule to uistinu rade.

  No, što ako u jednom trenutku odlučimo prestati s njihovim korištenjem? Hoće li naše tijelo s lakoćom prihvatiti novonastalo stanje ili mu ipak trebamo pomoći u tom procesu?

  Princip djelovanja oralne kontracepcije

  Prije svega, da bi se u našem tijelu spolni hormoni uopće sintetizirali, hipotalamus treba izlučiti GnRH (gonadotropin-oslobađajući hormon). To je hormon koji daje signal hipofizi i pokreće lančane reakcije sinteze spolnih hormona. Prvi korak djelovanja oralnih kontraceptiva je inhibicija tog lučenja, odnosno sprječavanje slanja signala za stvaranje spolnih hormona. To ne znači da naše tijelo neće proizvoditi spolne hormone, već da će ta proizvodnja biti poprilično smanjena.

  Kako bi spolni hormoni djelovali, oni trebaju doći do ciljanih tkiva i stanica. Postavlja se pitanje kako stanice znaju koji su hormoni došli putem oralne kontracepcije, a koje hormone je stvorilo naše tijelo?

  Spolni hormoni iz oralnih kontraceptiva sintetizirani su na način da su puno „moćniji“ od naših vlastitih hormona i imaju puno veći afinitet za vezanje na receptore što je ključan korak u njihovom djelovanju.

  Ako govorimo o najčešćoj vrsti oralnih kontraceptiva koja se sastoji od estrogenske i progesteronske komponente, onda se njihovo djelovanje temelji na inhibiciji lučenja FSH i LH (hormona koji stimulira proizvodnju folikula te hormona koji stimulira njihov rast i sazrijevanje).

  Odabirom prikladne vrste, doze i načina primjene kontracepcije, može se kontrolirati svaki dio menstrualnog ciklusa. Međutim, ta priča rijetko funkcionira bez pojave nuspojava, a neke od najčešćih su deficiti vitamina i minerala, povećana crijevna propusnost, disbalans inzulina, hormona štitnjače i kortizola, povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti te promjene u tjelesnoj masi.

  Nažalost, primjeni oralne kontracepcije rijetko prethode detaljne pretrage spolnih hormona. Naime, česti razlozi zbog kojih se žene odluče na kontracepciju su bolne menstruacije, jaki PMS, bol u zdjelici i dojkama, obilna krvarenja i neuredni ciklusi.  Navedena stanja tu nisu slučajno i postoji njihov uzrok koji se možda može otkriti upravo uvidom u panel spolnih hormona. Bilo da ste upoznati sa stanjem prije ili ne, postoji mogućnost da će se takvo stanje nastaviti i nakon prekida kontracepcije.  

  Što je post-kontracepcijski sindrom?

  Post-kontracepcijski sindrom je termin koji označuje pojavu raznih simptoma u periodu od 4 do 6 mjeseci, a nerijetko i duže nakon što se prestane s dugotrajnim uzimanjem  hormonske kontracepcije.  

  Bez obzira kada je kontracepcija prekinuta, za očekivati je da će se prvenstveno javiti amenoreja, odnosno izostanak menstruacije koja se javlja zbog atrofije endometrija. U igri je još nekoliko simptoma, a najviše se ističu:

  • Promjene raspoloženja
  • Hormonalni disbalansi
  • Akne, rozaceja i dermatitis
  • Glavobolje i/ili migrene
  • Probavne tegobe
  • Pojačano opadanje kose
  • Dlakavost

  Ukoliko se javlja barem jedan od navedenih simptoma, to znači da je tijelo u procesu prilagodbe na novo stanje. Možemo mu pomoći kroz 3 glavne intervencije, a one uključuju unos kritičnih nutrijenata, fitoterapiju te osiguravanje preporučene dnevne doze tjelesne aktivnosti.

  Nutritivne intervencije koje pomažu

  Ne postoji popis smjernica koji bi odgovarao svima jer prehrambene intervencije zaista moraju biti utemeljene na statusu hormona. Ipak, nekoliko stvari treba imati na umu.  Poznato je da dugotrajna primjena kontracepcije može dovesti do deficita vitamina B skupine i vitamina C pa treba obratiti posebnu pozornost na njihov unos. Navedene vitamine možemo pronaći u zelenom lisnatom povrću, citrusima, iznutricama, mesu peradi, ribi, mahunarkama, brokuli, jajima te klicama i mekinjama žitarica, a po potrebi se može i suplementirati.

  Korištenje kontracepcije povezujemo i sa slabljenjem koštane mase pa nije ni čudno da se u tom periodu javljaju deficiti cinka i magnezija. Ovi minerali imaju ulogu u ublažavanju simptoma PMS-a i menstrualnih grčeva, a sudjeluju i u reprodukciji i sazrijevanju spolnih stanica. Svoje potrebne doze cinka i magnezija unesite kombinacijom mesa peradi, orašastih plodova, integralnih žitarica, školjki, tamnozelenog lisnatog povrća, mahunarki i kupusnjača.

  Nakon prekida korištenja oralne kontracepcije, jetra ima puno posla jer treba eliminirati sav višak spolnih hormona iz tijela. Uz stres, loše životne navike i okolišne toksine, često je i preopterećena. Možemo joj pomoći fitoterapijom, odnosno unosom biljaka koje će potaknuti detoksikacijske procese. Tu se ističu artičoka, crna rotkva, kurkuma, čičak te biljke iz porodice kupusnjača.  Njihov unos može doprinijeti i smanjenju akni i probavnih tegoba. Kod takvih simptoma, također je korisna i jedna prehrambena intervencija, a to je izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane.

  Kako bi okvirno trebala izgledati pravilna prehrana nakon kontracepcije? Evo nekoliko savjeta:

  1. Na tanjur prvo stavite „zdrave“ masnoće kao što su avokado, riba, maslinovo ulje, orašasti plodovi i sjemenke.
  2. Ostatak tanjura obogatite tamnozelenim lisnatim povrćem i kupusnjačama, a potom ubacite i ponešto složenih ugljikohidrata poput heljde, prosa, smeđe i crvene riže, amaranta i zobi ili pak mahunarke poput leće, slanutka i mungo graha.
  3. Želju za slatkim utažite bobičastim voćem, citrusima, kiselim jabukama i nezrelim bananama.
  4. Ne zaboravite na začine koji djeluju protuupalno i reguliraju razinu glukoze u krvi te iskoristite kurkumu, đumbir, cimet, kakao i začinsko bilje.

  Terapeutski učinak mio-inozitola

  Inozitoli su šećerni alkoholi koji sudjeluju u izgradnji stanične membrane, prijenosu signala i ekspresiji gena. Mio-inozitol je vrsta inozitola koja djeluje kao sekundarni glasnik inzulina i uključen je u snižavanje razine glukoze u krvi, a također sprječava visoku akumulaciju triglicerida i kolesterola u jetri.

  Pri normalnim uvjetima, mio-inozitol se sintetizira iz produkta razgradnje ugljikohidrata i tako tijelo osigura njegove potrebne količine za obavljanje svih funkcija. Međutim, u brojnim stanjima koja su povezana s reprodukcijom, a to su ponajprije inzulinska rezistencija i PCOS, njegova razina je značajno niža pa ga je potrebno unositi iz vanjskih izvora. To se odnosi i na period nakon prekida kontracepcije.  

  Mio-inozitol se nalazi i u svježem voću i povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama. Zanimljivo je da njegov dnevni unos iz hrane može biti čak 1500 mg, no za terapeutski učinak potrebne su veće doze od čak nekoliko tisuća miligrama, zbog čega nam od velike pomoći mogu biti dodaci prehrani.

  Zaključak

  Post-kontracepcijski sindrom obuhvaća stanje nakon prekida primjene kontracepcije i uključuje pojavu simptoma poput amenoreje, akni, glavobolja i migrena, probavnih tegoba, pojačane dlakavosti i ispadanja kose. Terapiji bi trebala prethoditi detaljna obrada spolnih hormona nakon koje je poželjno dati podršku cijelom organizmu zbog procesa prilagodbe.

  Simptomi se mogu olakšati primjenom prehrambenih smjernica, fitoterapije i tjelovježbe, a najbolji se rezultati postižu djelovanjem na nutritivne deficite, potporom detoksikacijskih procesa u jetri te uravnoteženjem svih hormona, a ne samo spolnih. Ipak, ovom problemu treba pristupiti individualno jer se u pozadini post-kontracepcijskog sindroma mogu kriti mnoga stanja i bolesti.

  Autor: Petra Sliško, mag.nutr.


  • Palmery, M., Saraceno, A., Vaiarelli, A., & Carlomagno, G. (2013). Oral contraceptives and changes in nutritional requirements. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 17(13), 1804-13.
  • Sumida, M., Becker, D., Chung, J., Martinez, E., & Templeman, C. (2022). Underlying Etiologies of Primary Amenorrhea in a Large Ethnically Diverse Cohort. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, 35(2), 220.
  • Grinspoon, S., Miller, K., Coyle, C., Krempin, J., Armstrong, C., Pitts, S., … & Klibanski, A. (1999). Severity of osteopenia in estrogen-deficient women with anorexia nervosa and hypothalamic amenorrhea. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 84(6), 2049-2055.
  • Marshall, J. C., Reed, P. I., & Gordon, H. (1976). Luteinizing hormone secretion in patients presenting with post‐oral contraceptive amenorrhoea: evidence for a hypothalamic feedback abnormality. Clinical Endocrinology, 5(2), 131-143.
  • Wilson, S. M., Bivins, B. N., Russell, K. A., & Bailey, L. B. (2011). Oral contraceptive use: impact on folate, vitamin B6, and vitamin B12 status. Nutrition reviews, 69(10), 572-583.
  • C. Curtin, A., & Johnston, C. S. (2022). Vitamin B6 Supplementation Reduces Symptoms of Depression in College Women Taking Oral Contraceptives: A Randomized, Double-Blind Crossover Trial. Journal of Dietary Supplements, 1-13.
  • Fenasse, R., & McEwen, B. (2019). Impact of the oral contraceptive pill on health and nutritional status. Journal of the Australian Traditional-Medicine Society, 25(4), 197-203.
  • Meghari, A. M. S. (2019). The Impact of oral contraceptive use on selected vitamins and minerals in women of reproductive age (Doctoral dissertation).
  • Chhetri, D. R. (2019). Myo-Inositol and its derivatives: Their emerging role in the treatment of human diseases. Frontiers in pharmacology, 10, 1172.
  • Nassaralla, C. L., Stanford, J. B., Daly, K. D., Schneider, M., Schliep, K. C., & Fehring, R. J. (2011). Characteristics of the menstrual cycle after discontinuation of oral contraceptives. Journal of Women’s Health, 20(2), 169-177.