Preosjetljivost na gluten

  Procjenjuje se da od preosjetljivosti na gluten pati između 0.5% i 13% osoba u općoj populaciji. Ipak, osobe s ovim problemom su često izložene podsmjesima od strane svoje okoline, ali i od strane liječnika kojima se obraćaju radi svojih simptoma i koji im najčešće dijagnosticiraju sindrom iritabilnog crijeva ili psihosomatski poremećaj. 

  Iako se situacija polako mijenja, dobar dio liječnika (kao i laika) nikada nisu čuli za postojanje problema s glutenom koji nije celijakija i nije klasična alergija na gluten. Ako su i čuli za preosjetljivost na gluten, veliki dio njih smatra da taj problem uopće nije stvaran i da se radi o pomodarstvu. Međutim, sve je više znanstvenih dokaza da to nije tako.

  Prema konsenzusu stručnjaka iz 2012. poremećaji koje uzrokuje gluten su jasno definirani i podijeljeni su prema mehanizmu nastanka u tri skupine:

  1. Autoimuni poremećaji u koje se ubrajaju celijakija, dermatitis herpetiformis (During) i glutenska ataksija.
  2. Alergijski poremećaji u koje se ubraja alergija na gluten.
  3. Vjerojatno imunološki posredovani poremećaji u koje se ubraja preosjetljivost na gluten.

  Preosjetljivost na gluten je prepoznat i službeno priznat poremećaj uzrokovan pšenicom, odnosno glutenom, o kojemu danas postoji sve više znanstvenih spoznaja. 

  Što je zapravo preosjetljivost na gluten?

  Drugi nazivi za preosjetljivost na gluten su ne-celijakična ili ne-celijakijska preosjetljivost na gluten (eng. non-celiac gluten sensitivity – NCGS), intolerancija glutena, preosjetljivost na pšenicu i sl.

  Kako god se problem zvao, radi se o simptomima koji nastaju nakon konzumacije pšenice, odnosno glutena, kod osoba koje nemaju niti celijakiju niti alergiju na gluten. Nakon isključivanja pšenice, odnosno glutena iz prehrane, simptomi se jasno umanjuju, odnosno povlače.

  Kako nastaje preosjetljivost na gluten?

  Preosjetljivost na gluten, odnosno preosjetljivost na pšenicu, najvjerojatnije nastaje zbog odgovora organizma na gluten, druge proteine iz pšenice, kao što je inhibitor amilaze tripsina (eng. amylase-trypsin inhibitor, ATI) ili na na ugljikohidrate iz FODMAP skupine (fruktoza, oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli).  Iako i dalje nije jasan mehanizam nastanka, zna se da je on drugačiji od onog koji se javlja kod kod celijakije i alergije.

  Za preosjetljivost na gluten nije nužno imati genetsku predispoziciju, no ipak se zna da čak 24%-100% osoba s preosjetljivošću na gluten nosi genetske markere za celijakiju (HLA-DQ2/8). Isto tako, rođaci osoba s celijakijom, češće imaju preosjetljivost na gluten, za razliku od osoba bez celijakije u obitelji.

  Preosjetljivost na gluten nije autoimune prirode, kao što je to slučaj kod celijakije niti je alergijske prirode, kao kod alergije na pšenicu, već nastaje drugim, za sada još nedovoljno razjašnjenim imunološkim mehanizmima.

  Koji su simptomi preosjetljivosti na gluten?

  Simptomi koje uzrokuje preosjetljivost na gluten vrlo su slični onima koji se javljaju kod celijakije, a to su simptomi od strane probavnog sustava, kao i simptomi izvan probavnog sustava. Simptomi se tipično pojavljuju u razmaku od nekoliko sati do 24 sata nakon konzumacije glutena, odnosno pšenice.

  Simptomi od strane probavnog sustava:

  • nelagoda i/ili bol u donjem ili gornjem dijelu trbuha
  • nadutost
  • vjetrovi
  • proljev, zatvor ili izmjenjivanje proljeva i zatvora
  • mučnina
  • gastroezofagealni refluks
  • afte u usnoj šupljini

  Simptomi izvan probavnog sustava:

  • slabost
  • umor
  • glavobolja
  • anksioznost
  • depresija
  • problemi s koncentracijom i pamćenjem (tkz. brain fog)
  • psihoza
  • bolovi u mišićima i/ili zglobovima
  • trnci ili gubitak osjeta u rukama ili nogama
  • promjene po koži (dermatitisi)

  U djece se simptomi preosjetljivost na gluten očituju uglavnom na probavnom sustavu i to bolovima u trbuhu, proljevastim stolicama sa ili bez gubitka na težini, dok su simptomi izvan probavnog sustava (za razliku od odraslih) rjeđi i očituju se uglavnom umorom i poremećajem pažnje.

  Od kuda krenuti

  Preosjetljivost na gluten liječi se bezglutenskom prehranom, upravo onakvom kakvu provode osobe s celijakijom i alergijom na gluten. Više o samoj bezglutenskoj prehrani kao i o tome kako se sama preosjetljivost na gluten dijagnosticira u idućem tekstu.

  Autor: Ana Balažin Vučetić. dr. med.


  1. https://chriskresser.com/still-think-gluten-sensitivity-isnt-real/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6182669/
  3. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-10-13
  4. http://hpps.kbsplit.hr/hpps-2014/PDF/Dok38.pdf
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24885375
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20170845
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22825366
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23083989
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25304452
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3754775/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25583468
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517012/

  .