Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je složen metaboličko-hormonalni poremećaj koji najčešće pogađa žene reproduktivne dobi. PCOS obilježava neregularnost menstrualnog ciklusa, povišene razine muških spolnih hormona i policistični izgled jajnika na ultrazvuku, iako nije nužno da su prisutne sve tri karakteristike. Neplodnost i brojni estetski nedostaci kao što su dlakavost tijela i lica, akne i pojačano opadanje kose te višak kilograma često prate žene s PCOS-om.

  PCOS je područje u kojem funkcionalna medicina blista. Konvencionalni pristup se oslanja na farmakološko ublažavanje simptoma oralnom kontracepcijom i oralnim antidijabeticima poput metformina čime se samo maskira problem.

  Funkcionalna medicina, pak, tretira PCOS na način da uklanja korijenske uzroke sindroma poput inzulinske rezistencije, upale, disregulacije nadbubrežne žlijezde, viška muških spolnih hormona (ali i druge neravnoteže spolnih hormona)  te poremećaja probavnog sustava i/ili mikrobiote crijeva.

  PCOS i inzulinska rezistencija

  Procjenjuje se kako 75% vitkih žena sa sindromom policističnih jajnika te čak njih 95% s prekomjernom tjelesnom masom imaju rezistenciju na inzulin, stanje u kojem stanice ne reagiraju na hormon inzulin, zbog čega se glukoza nagomilava u krvi. Posljedica inzulinske rezistencije je više cirkulirajućeg inzulina u krvi, što, pak, stimulira jajnike da proizvode više testosterona, a to se povezuje s brojnim simptomima PCOS-a poput akni, pretjerane dlakavosti i gubitka kose muškog tipa.

  Dobra je vijest da je prehranom moguće kontrolirati ovo stanje. Kod žena sa sindromom policističnih jajnika gdje je prisutna inzulinska rezistencija, a to je većina, preporučuje se cjelovita, neprocesirana hrana s niskim glikemijskim indeksom. Konkretno, u prehrani se trebaju naći mahunarke, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, voće, riba, nemasno meso i kvalitetni izvori masnoća. Kod žena s prekomjernom tjelesnom masom imperativ je i mršavljenje budući da doprinosi normalizaciji razine inzulina i posljedično smanjuje tegobe i rizik od ozbiljnih bolesti.

  Kako uravnotežiti hormone?

  Iako je višak testosterona najvažnije hormonalno obilježje, PCOS prate i drugi poremećaji u razinama hormona. Tako se najčešće biježe i povišene razine DHEA ali i estrogena te nepravilan omjer luteinizirajućeg hormona u odnosu na folikul stimulirajući hormon. Budući da je tijelo cjelina, i drugi hormonski sustavi osim spolnih hormona su pod udarom, pa se u žena s PCOS-om nerijetko javlja hiperaktivnost HHA osi, povišena razina kortizola kao i poremećaji u radu hormona štitnjače.

  Gubitak suvišnih kilograma, regulacija razine glukoze u krvi i osiguravanje redovito pražnjenje crijeva prehranom su snažna oružja protiv hormonske neravnoteže.  Redovita umjerena tjelovježba i tehnike upravljanja stresom također mogu učiniti puno na ovom polju. Nerijetko se preporuča i posezanje za dodacima prehrani, posebice mio-inozitolom. Meta -analiza objavljenja 2017. godine u časopisu Endocrine Connections otkriva, naime,  povoljan učinak ovog pripravka na razinu muških spolnih hormona kao i  metaboličke parametre u žena s PCOS-om.

  Važan korak je ublažavanje upale

  Dobro je poznato kako debljina odnosno prisutno masno tkivo u suvišku otpušta upalne tvari. No, pokazalo se kako i žene s normalnom tjelesnom masom i prisutnim sindromom policističnih jajnika imaju povećanu razinu upalnih markera što ukazuje da je prisutnost kronične upale važno obilježje PCOS-a. Jedna od strategija za ublažavanje upale je mršavljenje, ukoliko postoji višak kilograma.  Važniji korak je, ipak, praćenje protuupalne prehrane kakva je primjerice mediteranska prehrana.

  Prisutnost disbioze odnosno nedovoljne raznolikosti bakterija u crijevima  je čest slučaj kod žena s PCOS-om.  Promjene u raznolikosti crijevne mikrobiote ostavljaju velike posljedice na cijeli organizam te se povezuje s povišenom razinom muških spolnih hormona stoga je važan korak u tretiranju sindroma policističnih jajnika redovit unos fermentiranih namirnica poput kiselog kupusa, tempeha, fermentiranog povrća i sl. , visok unos vlakana putem povrća, mahunarki i voća te, općenito, cijeljenje cijele probave.

  Kada je u pitanju sindrom policističnih jajnika, cilj funkcionalne medicine je promjenom prehrane i životnog stila regulirati razinu šećera u krvi, ublažiti prisutnu kroničnu upalu, omogućiti veću raznolikost crijevne mikrobiote,  kontrolirati hormonske oscilacije i potaknuti prirodne puteve eliminacije štetnih tvari iz organima. Na taj se način ne maskiraju simptomi, već se djeluje na same uzroke nastanka PCOS-a čime se mogu postići odlični rezultati u tretiranju ovog učestalog sindroma.


  • Unfer V, Facchinetti F, Orrù B, Giordani B, Nestler J. Myo-inositol effects in women with PCOS: a meta-analysis of randomized controlled trials. Endocr Connect. 2017;6(8):647-658.