Nema sumnje, nutricionizam i nutricionističke teme su postale sveprisutne. Stručnih nutricionističkih savjeta je više nego inače, a u stvarnosti, većina je više zbunjena nego ikad. Trebaju li se hraniti prema klasičnoj piramidi pravilne prehrane ili izbaciti ugljikohidrate i povećati unos masti? Ne, radije proteina! Hraniti se prema postulatima povremenog posta ili obavezno doručkovati? Teško se je uopće snaći u moru oprečnih savjeta koji se u nutricionizmu javljaju jer ne postoji jedna, jedinstvena prehrana koja se može preporučiti svima, pa je možda vrijeme za novi pristup!

  Svi smo mi različiti, s jedinstvenom genetskom pozadinom, različitim prehrambenim preferencijama i vodimo svoj jedinstveni životni stil.  Funkcionalni nutricionizam, upravo, prepoznaje sve te naše različitosti te nastoji kreirati uistinu personalizirani plan prehrane i suplementacije.

  Funkcionalni nutricionizam čini temeljni stup funkcionalne medicine što znači da je osnovna ideja da se otkrije kako i zašto je kod pojedinca došlo do razvoja bolesti i ovdje na snazi, a pritom se prepoznaje koliko važnu ulogu u nastanku kroničnih bolesti, ali i iscjeljenju ima upravo prehrana.

  Zašto nam je potreban funkcionalni nutricionizam?

  Kompleksne, kronične bolesti od bolesti srca i dijabetesa do gastrointestinalnih bolesti, hormonalnih poremećaja, mentalnih tegoba, kožnih  i autoimunih bolesti poprimaju epidemijske razmjere.  Kada znamo da su ova kronična stanja i tegobe snažno povezani s našom prehranom, okolinom i načinom života jasno nam je da se rješenje krije u modifikaciji prehrane, ali i životnog stila.

  Temeljna snaga funkcionalnog nutricionizma je što proučava molekularne mehanizme koji dovode do nastanka raznih kroničnih bolesti te na temelju toga razvija ciljane protokole temeljene na personaliziranoj prehrani i dodacima prehrani, a sve u svrhu povrata zdravlja. Drugim riječima, funkcionalni nutricionizam nastoji „zaroniti dublje“ kako bi se utvrdio uzrok tegoba i riješio u korijenu.

  Primjer iz prakse

  Zamislimo 35 godišnju ženu sa sindrom iritabilnog kolona, refluksom i anksioznošću.  Funkcionalni nutricionist će prije kreiranja plana terapije postaviti si osnovno pitanje: „Što je uzrok ovim simptomima? Jesu li u pitanju intolerancije na hranu, okolišni toksini ili nutritivni deficiti? Ima li osoba primjerice inzulinsku rezistenciju, disbiozu, poteškoće u biotransformaciji, oslabljenju funkciju štitnjače ili pak zamor nadbubrežne žlijezde i disregulaciju kortizola? Kako osoba spava, kakvi su joj osobni odnosi s drugima, čime „puni baterije“? Koje tegobe je imala još u djetinjstvu?

  Tek nakon ovako dubokog istraživanja cjelokupne priče klijenta, funkcionalni nutricionist izrađuje prehrambeni plan i plan suplementacije koji ima za cilj adresirati uzrok neravnoteže u tijelu, a ne puke simptome. Osim toga, cilj terapije je pozabaviti se i tjelovježbom, razinom stresa, snom i odmorom te odnosima u privatnom i profesionalnom klijentovom životu.  Praktičar funkcionalne medicine i klijent se pritom „druže“ nekoliko puta kako bi pronašli najbolji put do iscjeljenja.

  Kod kojih indikacija vrijedi potražiti pomoć funkcionalnog nutricionista?

  Najčešća stanja i bolesti koja se mogu olakšati pomoću funkcionalnog nutricionizma i  funkcionalne medicine uključuju:

  • Autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa, sistemskog eritemskog lupusa, Hashimotove bolesti, Sjögrenovog sindroma i sl.
  • Hormonalne poremećaje uključujući bolesti štitnjače (osobito subklinička hipotireoza), iscrpljenost nadbubrežnih žlijezda i sindrom kroničnog umora, PMS , PCOS, dismenoreja, endometrioza, simptomi menopauze
  • Probavna stanja poput sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa,  refluksa, meteorizma, sindroma bakterijskog prerastanja tankog crijeva (SIBO)
  • Neurološka stanja poput anksioznosti i depresije
  • Bolesti kože poput dermatitisa, ekcema i psorijaze
  • Prekomjernu tjelesnu masa i debljinu
  • Kandidijazu
  • Kronične infekcije poput Lajmske bolesti ili infekcije Epstein- Barr virusom
  • Alergije, migrene, kronični sinusitis i sl.
  • Karcinom

  Osim toga, svi koji su zainteresirani za prevenciju nastanka kroničnih bolesti, optimiziranje zdravlja  i postizanje visoke kvalitete života mogu profitirati savjetovanjem s funkcionalnim nutricionistom.

  Zaključak

  Funkcionalni nutricionizam promatra kako hrana utječe na naše tijelo na staničnoj razini i traži uzrok neravnoteža koje dovode do pojava raznih simptoma. Svi znamo da je hrana energija, no ona je mnogo više od toga. Ona je i informacija – svaki zalogaj hrane pruža informacije našim stanicama. Hrana je i emocija, povezanost s drugima, i ono najvažnije, hrana je lijek! Odgovarajuća prehrana je ključna za uspjeh svakog plana terapije u funkcionalnoj medicini, a funkcionalni nutricionizam je, pritom, najznačajniji terapijski alat dostupan praktičaru funkcionalne medicine.