glutation

  Naš organizam svakodnevno ima važnu zadaću: stvoriti dovoljno „dobrih“, a eliminirati dovoljno „loših“ molekula. Na taj način tijelo održava zdravlje. Kako bi se to uspješno odvijalo, organizmu je potrebna pomoć u vidu unosa mikro- i makronutrijenata bez kojih ne bi funkcionirao, a nerijetko traži i druge saveznike poput fitokemikalija. No što ako već duže vrijeme ne dajemo organizmu ono što mu treba? I još bitnije, što ako nam dugoročnim zanemarivanjem tijelo „otkaže poslušnost“ i prestane stvarati „dobre“, a eliminirati „loše“ molekule? U trenutku kada to osvijestimo, najčešće trebamo tražiti dodatnu pomoć izvana.

  Brojni čimbenici poput stresa, neadekvatne prehrane, manjka tjelesne aktivnosti, izloženosti štetnim tvarima iz okoliša, zračenja i unos lijekova ponekad stvaraju preveliko opterećenje na detoksikacijske organe, a uzrokuju i nešto što se zove oksidativni stres.

  Glavni saveznici u borbi protiv oksidativnog stresa su antioksidansi, a glutation je upravo jedan od njih. Međutim, razina glutationa smanjuje je s godinama, a tijelo se i dalje bori protiv iste, ako ne i veće količine (oksidativnog) stresa pa tako dulja izloženost pojačanom oksidativnom stresu može dovesti do razvoja raznih oboljenja.

  Što točno radi glutation?

  Glutation je tripeptid koji se stvara u našem organizmu u značajnim količinama. Zanimljiv je po tome što je gotovo najzastupljeniji antioksidans te je njegova prosječna koncentracija u stanici gotovo jednaka kao i koncentracija glukoze. Osim što može regenerirati svoje djelovanje, ali i djelovanje ostalih antioksidansa, ima visok kapacitet za neutralizaciju slobodnih radikala i djeluje kao multifunkcionalna molekula: sudjeluje u detoksikacijskim procesima i smanjuje oksidativni stres stanice.

  Inače, antioksidansi uglavnom djeluju na način da se vežu za slobodne radikale i time i sami postaju slobodni radikali koje zatim treba neutralizirati. S druge strane, glutation neutralizira slobodne radikale bez da nakon toga i sam postane slobodni radikal.

  Glutation može biti prisutan u stanici u dva oblika, a to su slobodni i oksidirani. Slobodni oblik je tu iznimno zanimljiv jer ima brojne uloge:

  • „napada“ štetne tvari, odnosno toksine i pretvara ih u manje štetne molekule
  • neutralizira slobodne radikale koji su uzrokovali oksidativni stres
  • održava funkciju i rad mitohondrija, staničnog proizvođača energije
  • štiti DNA molekulu
  • regenerira druge antioksidanse kao što su vitamini E i C
  • sudjeluje u izlučivanju teških metala poput žive i arsena
  • inducira apoptozu, odnosno smrt oštećenih stanica
  • djeluje kao modulator imunološkog sustava

  U metabolizmu glutationa sudjeluju razni enzimi koji osiguravaju njegovo stvaranje, djelovanje i obnavljanje. Primarno je to glutation-S-transferaza (GST), enzim koji sudjeluje u vezanju glutationa na toksine.  Posebno je zanimljivo što neki ljudi imaju mutaciju gena s kodom za ovaj enzim što za posljedicu ima smanjenje sposobnosti detoksikacije „štetnih“ tvari i veći rizik za oboljenje od raznih bolesti.

  Glutation može biti vrijedna pomoć kod neplodnosti

  Razina glutationa najveća je kod mladih i zdravih osoba, a najniža kod starijih i oboljelih te posebice hospitaliziranih osoba.  Dodatno, niska razina glutationa zabilježena je kod oboljelih od zloćudnih bolesti, dijabetesa tipa 2, lupusa, multiple skleroze i brojnih drugih upalnih i autoimunih procesa.

  Glutation može imati i važnu primjenu kada govorimo o reproduktivnom zdravlju, ali i neplodnosti. Tako je prema randomiziranom kontroliranom istraživanju objavljenom 2019. godine u časopisu Eastern Journal of Medical Sciences oralna suplementacija glutationom (250 mg/dan) u periodu od 6 mjeseci pridonijela poboljšanju morfoloških karakteristika, koncentracije i pokretljivosti spermija ispitanika dobi 35-40 godina. Dodatno, rezultati istraživanja objavljenog 2019. godine u časopisu Journal of Human Reproductive Sciences, ukazali su da egzogeni glutation štiti svojstva spermija prilikom izloženosti pojačanom oksidativnom stresu zbog čega obećava i njegova primjerna u svrhu poboljšanja plodnosti kod muškaraca.

  Da bi stanica sintetizirala glutation, potrebne su joj 3 aminokiseline: cistein, glicin i glutamin. N-acetil cistein (NAC) je oblik cisteina koji se često unosi putem pripravaka kako bi se povećala razina glutationa u stanici. Prema preglednom radu objavljenom 2020. godine u časopisu Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology, suplementacija NAC-om dala je pozitivne rezultate u terapiji ženske neplodnosti. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 2133 nerotkinja dobi 18 do 45 godina koje su primale hormonalnu terapiju za ostvarivanje trudnoće. Suplementacija NAC-om, u dozi od 1200-1800 mg, korištena je u terapiji 1139 ispitanica, a ostatak je pripadao kontrolnoj i placebo skupini. Rezultati su pokazali da je suplementacija NAC-om bila učinkovita kod ostvarivanja jedne i više trudnoća, broja živorođene djece te povećane učestalosti ovulacija. Autori studije su zaključili  da bi suplementacija NAC-om mogla biti posebno učinkovita kod PCOS-a, pretilosti, inzulinske rezistencije i pojačanog oksidativnog stresa.

  Glutation kao pomoć kod inzulinske rezistencije i bolesti štitnjače

  U pilot istraživanju iz časopisa Clinical and Translational Medicine, objavljenom 2021. godine ispitivane su razlike u vrijednostima upalnih biomarkera, HOMA indeksu, razini glutationa u stanici te fizičkim i kognitivnim sposobnostima ispitanika mlađe i starije dobi. Ispitanici su dobivali oralni suplement GlyNAC, odnosno kombinaciju glicina i NAC-a. Nakon 24 tjedna, došlo je do poboljšanja parametara poput jačine mišića, kognitivne sposobnosti i kompozicije tijela uz smanjenje oksidativnog stresa, vrijednosti TSH,  inzulinske rezistencije (HOMA indeksa) te razine upalnih biomarkera. Autori su zaključili kako bi kombinacija glicina, NAC-a i glutationa mogla biti najučinkovitija u poboljšanju funkcije mitohondrija koja je karakteristična za starost i različite bolesti, a ujedno može osigurati sve potrebne komponente za sintezu endogenog glutationa.

  Prema presječnom istraživanju iz 2013. godine objavljenom u časopisu Clinical biochemistry, postoji povezanost između niske razine glutationa i Hashimotovog tireoiditisa kod žena. Naime, za razliku od zdravih ispitanica, kod ispitanica s povišenim antitijelima štitnjače (anti-TPO i anti-Tg) zabilježena je niska razina serumskog glutationa.

  Zbog toga bi suplementacija glutationom mogla biti jedna od strategija u borbi protiv oksidativnog stresa koji je često temelj upalnih i autoimunih bolesti.

  Postoje li biomarkeri iz krvi koji ukazuju na razinu glutationa?

  Glutation se može izmjeriti u krvnoj plazmi, no rezultati poprilično mogu varirati. Zbog toga ima smisla provjeriti enzime koje sudjeluju u njegovom metabolizmu, a to su gama-glutamil transferaza (GGT) i glutation peroksidaza. Treba imati na umu da njihova potencijalno niska razina može biti uzrokovana manjkom određenih nutrijenata potrebnih za njihovu sintezu.

  Kako povećati razinu glutationa?

  Na koncentraciju glutationa u stanici možemo djelovati na 2 glavna načina:

  • Povećanjem sinteze endogenog glutationa
  • Unosom egzogenog glutationa ili njegovih prekursora

  Sintezu vlastitog glutationa možemo povećati unosom određenih „dijelova“ same molekule. I to upravo onih dijelova koji su zaslužni za njegova protektivna svojstva. Radi se o tiolnoj skupini (-SH) i samim time, sumporu. Zbog toga je korisno konzumirati namirnice koje su bogate ovim mineralom, a to su npr. češnjak, luk, poriluk, brokula, cvjetača, kelj, prokulice i sušeni vrganji. Dobro je znati da je za očuvanje što većeg udjela sumpora u namirnicama potrebno što manje termički obrađivati hranu, odnosno njegove izvore.

  Postoje i namirnice koje mogu potaknuti povećanje razine glutationa, a to su su kurkuma, zeleni čaj, sok od šipka, sok od grožđa i kupusnjače. Osim namirnica koje potiču njegovo stvaranje, postoje i namirnice koje sadrže sam glutation. Najznačajniji izvori glutationa su šparoge, avokado, krastavac, grašak, papaja, špinat, crvena paprika i rajčica.

  Osim namirnica, tu su i pojedini nutrijenti zaslužni za stvaranje i održavanje razine glutationa. Među njima se ističu:

  • Omega-3 masne kiseline
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • α-lipoična kiselina
  • Selen
  • Vitamini B2, B5, B6, B12
  • Folat

  Ima li smisla unositi glutation putem pripravaka?

  Sve više istraživanja govori u prilog tome da oralni unos glutationa povećava razinu glutationa u stanici. Međutim, glutation je peptid i razgrađuje se već u želucu pa je upitno koliko oralnog suplementa uopće dospije do stanice. Tome može pridonijeti i bolest/stanje poput manjka želučane kiseline ili manjka probavnih enzima zbog kojih se proteini ne metaboliziraju na adekvatan način. Zbog toga je učinkovitije suplementirati glutation u liposomalnom obliku jer se na taj način povećava njegova bioiskoristivost.

  N-acetil cistein (NAC) bi također mogao povećati razinu glutationa, no ne uvijek. Naime, osim cisteina, glutation sadrži još 2 aminokiseline, glicin i glutamin. Osobe koje ne unose dovoljno raznovrsnih proteina, možda neće imati dovoljno raspoloživog glicina i glutamina za stvaranje glutationa. Ipak, brojna istraživanja pokazuju dobrobiti NAC-a za terapiju raznih bolesti i ako poželite na ovaj način povećati razinu glutationa, nemojte zanemariti glicin i glutamin i uz pomoć nutricionista otkrijte trebate li suplementirati/povećati unos i ove dvije aminokiseline. Kao u uvijek, suplementaciju treba provoditi s oprezom, pogotovo u slučaju postojanja želučanih bolesti. NAC se također treba uzimati uz obrok kako ne bi došlo do mučnine, povraćanja ili žgaravice.

  Zaključak

  Glutation je antioksidans koji sudjeluje u detoksikacijskim procesima organizma, a ujedno smanjuje razinu oksidativnog stresa u stanici. Niska razina glutationa zabilježena je kod oboljelih od raznih bolesti autoimunog i upalnog karaktera. Razina glutationa može se povećati unosom njegovih prekursora, hrane koja ga sadrži ili potiče njegovu sintezu te u obliku suplemenata.

  Glutation se najbolje apsorbira u liposomalnom obliku, a može se primjenjivati u terapiji bolesti štitnjače, inzulinske rezistencije te muške i ženske neplodnosti, no trenutna istraživanja daju obećavajuće rezultate koji idu u prilog primjeni glutationa kao „moćnog“ saveznika za smanjenje simptoma i brojnih drugih bolesti.

  Autor: Petra Sliško, mag.nutr.


  • Adeoye, O., Olawumi, J., Opeyemi, A., & Christiania, O. (2018). Review on the role of glutathione on oxidative stress and infertility. JBRA assisted reproduction, 22(1), 61.
  • Alkumait, M. H. M. S. (2019). The Role of Glutathione in Male Infertility. Eastern Journal of Medical Sciences, 24-28.
  • Ran, S., Liu, J., & Li, S. (2020). A Systematic Review of the Various Effect of Arsenic on Glutathione Synthesis In Vitro and In Vivo. BioMed Research International, 2020.
  • Noctor, G., Queval, G., Mhamdi, A., Chaouch, S., & Foyer, C. H. (2011). Glutathione. The Arabidopsis Book/American Society of Plant Biologists, 9.
  • Dai, X., Bowatte, G., Lowe, A. J., Matheson, M. C., Gurrin, L. C., Burgess, J. A., … & Lodge, C. J. (2018). Do glutathione S-transferase genes modify the link between indoor air pollution and asthma, allergies, and lung function? A systematic review. Current allergy and asthma reports, 18(3), 1-15.
  • Li, Y., Clark, C., Abdulazeeme, H. M., Salehisahlabadi, A., Rahmani, J., & Zhang, Y. (2020). The effect of Brazil nuts on selenium levels, Glutathione peroxidase, and thyroid hormones: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of King Saud University-Science, 32(3), 1845-1852.
  • Lv, H., Zhen, C., Liu, J., Yang, P., Hu, L., & Shang, P. (2019). Unraveling the potential role of glutathione in multiple forms of cell death in cancer therapy. Oxidative medicine and cellular longevity, 2019.
  • Bjørklund, G., Peana, M., Maes, M., Dadar, M., & Severin, B. (2021). The glutathione system in Parkinson’s disease and its progression. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 120, 470-478.
  • Silvagno, F., Vernone, A., & Pescarmona, G. P. (2020). The role of glutathione in protecting against the severe inflammatory response triggered by COVID-19. Antioxidants, 9(7), 624.
  • Fafula, R. V., Paranyak, N. M., Besedina, A. S., Vorobets, D. Z., Iefremova, U. P., Onufrovych, O. K., & Vorobets, Z. D. (2019). Biological significance of glutathione S-transferases in human sperm cells. Journal of human reproductive sciences, 12(1), 24.
  • Dr. Saibal Chakravorty1, Dr. Abhijeet Malvi2, Dr. Alok Chaturvedi2, Dr. Kishore Sonkusare2 & Dr. Nilanj Dave2. (2020). GLUTATHIONE –THE MASTER ANTIOXIDANT. International Journal of Medical Research and Pharmaceutical Sciences, 7(2), 1–11.
  • Devi, N., Boya, C., Chhabra, M., & Bansal, D. (2021). N-acetyl-cysteine as adjuvant therapy in female infertility: a systematic review and meta-analysis. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology, 32(5), 899-910.
  • Minich, D. M., & Brown, B. I. (2019). A review of dietary (phyto) nutrients for glutathione support. Nutrients, 11(9), 2073.
  • Shalchi H. GlyNAC improves strength and cognition in older humans. Baylor College of Medicine. Published March 29, 2021. Accessed April 8, 2021.
  • Kumar P, Liu C, Hsu JW, et al. Glycine and N?acetylcysteine (GlyNAC) supplementation in older adults improves glutathione deficiency, oxidative stress, mitochondrial dysfunction, inflammation, insulin resistance, endothelial dysfunction, genotoxicity, muscle strength, and cognition: results of a pilot clinical trial. Clin Transl Med. 2021;11(3):e372. doi:10.1002/ctm2.372
  • Richie, J.P., Jr.; Nichenametla, S.; Neidig,W.; Calcagnotto, A.; Haley, J.S.; Schell, T.D.; Muscat, J.E. Randomized controlled trial of oral glutathione supplementation on body stores of glutathione. Eur. J. Nutr. 2015, 54, 251–263
  • Rostami, R., Aghasi, M. R., Mohammadi, A., & Nourooz-Zadeh, J. (2013). Enhanced oxidative stress in Hashimoto’s thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function. Clinical biochemistry, 46(4-5), 308-312.