Centar za crijevni mikrobiom

Specijalizant abdominalne kirurgije i osnivač prvog hrvatskog Centra za crijevni mikrobiom.

Odrastao je u Švicarskoj, a nakon polaganja švicarske i hrvatske mature, upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu kojeg, uz studijski boravak na fakultetu u Hamburgu, završava 2017. godine. Nakon odrađenog staža u Zürcher Rehazentrumu u Davosu i KB Sveti Duh te rada kao liječnika hitne medicine u Zagorju i Lici, započinje specijalizaciju iz abdominalne kirurgije.

Znanost ga je oduvijek jako privlačila te je sudjelovao na istraživanjima na Kineziološkom fakulteru i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, gdje se i prvi put susreo s pojmom crijevnog mikrobioma.

Na početku specijalizacije se i sam kao pacijent našao na operacijskom stolu zbog upale slijepoga crijeva. Tad je počeo njegov interes za mikrobiom. Kako to da se, unatoč vođenju zdravoga života, njemu dogodila upala slijepog crijeva? U svakodnevnom radu počela su se postavljati brojna druga pitanja: kako to da ljudi s istim bolestima, koji prolaze identične preoperativne pripreme i zahvate kod istog kirurga, često imaju potpuno različite ishode operacije? Nalazi li se nešto u operiranom crijevu što može utjecati na uspjeh operacije?

Kako bi produbio svoje znanje o crijevnom mikrobiomu, 2021. godine upisao je doktorski studij na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a 2022. godine osniva Centar za crijevni mikrobiom gdje okuplja multidisciplinarne stručnjake  koji svakodnevno proučavaju utjecaj mikrobioma na zdravlje.

Andrija je samostalno konicipirao i pokrenuo nekoliko znanstvenih projekata, a također je i autor te koautor nekoliko međunarodnih znanstvenih radova.

Zašto crijevni mikrobiom?

Životno i profesionalno iskustvo pokazalo mi je kako suvremena medicina treba nove odgovore. Otkriće crijevnog mikrobioma i njegovih mnogobrojnih funkcija jedno je od najvećih dostignuća  znanosti 21. stoljeća. Zdravlje crijevnog mikrobioma je jedan od najvećih izazova suvremenog čovjeka i upravo radom na njemu možemo odgovoriti na mnoge zdravstvene probleme modernog svijeta. Iako se radi o relativno neistraženom području, osobno smo se i naši pacijenti i ja uvjerili kako je crijevni mikrobiom ključna sastavnica brige o zdravlju u 21. stoljeću.