Candida i fitoterapija

  Candida albicans se prirodno nalazi u našem organizmu i to pretežito u probavnom sustavu. Međutim, prekomjerno razmnožavanje ove gljivice može izazvati niz zdravstvenih problema. S obzirom na sve češću pojavu ove disbioze, fitoterapija može biti koristan alat u liječenju, kao samostalna terapija, ali i kao podrška drugim pristupima tretiranja.

  Simptomi i uzroci prenamnožene Candide

  Kao glavni uzroci pretjeranog razmnožavanja Candide u organizmu mogu se izdvojiti: disbioza u probavnom sustavu, poremećeni imunološki odgovor te unos velikih količina ugljikohidrata, posebno šećera, škroba i slatkih namirnica.

  Simptomi ove infekcije su široki i mogu varirati, uključujući čestu pojavnost alergija, kronične probleme sa sinusima, atopijski dermatitis u odrasloj dobi, iritabilni kolon, problemi sa štitnjačom, promjene u hormonalnoj slici te česte vaginalne kandidijaze. Zanimljivo, primijećeno je da osobe s prekomjernom Candidom često manifestiraju intoleranciju na žitarice poput ječma, pira, raži i pšenice, pa čak i na pivo.

  Kada razmatramo tretiranje ovog stanja, cilj terapije nikada nije potpuno suzbijanje Candide, budući da je ona prirodni dio našeg mikrobioma. Naglasak se stavlja na postizanje ravnoteže i regulaciju rasta Candide.

  Fitoterapija, pritom koristi specifične biljke i njihove ekstrakte kako bi se postigao taj cilj.

  Fitoterapija u kontroli Candide – eterična ulja

  Kada govorimo o kontroli Candide, često se koriste eterična ulja koja su se pokazala učinkovitima u suzbijanju rasta Candide, kao što su ulje origana (Origanum vulgare), ulje klinčića (Syzygium aromaticum), ulje cimeta (Cinnamomum verum) i ulje limuna (Citrus limon). Važno je napomenuti da eterična ulja treba primjenjivati u odgovarajućim dozama i obliku kako bi se izbjegla iritacija sluznice i ostale potencijalne nuspojave.

  Eterično ulje origana (Origanum vulgare) je jedno od najpoznatijih sredstava za suzbijanje Candide. Njegove komponente karvakrol i timol imaju snažno antimikrobno djelovanje, što ga čini korisnim ne samo za kandidijazu već i za tretiranje drugih disbioza.

  Eterično ulje klinčića (Syzygium aromaticum) također posjeduje snažna antifungalna svojstva zahvaljujući spoju eugenolu. Ovo ulje inhibira rast Candide, ali osim toga može i spriječiti stvaranje biofilma – obrambenog mehanizam kojim se Candida opire tradicionalnim tretmanima. Slično djelovanje ima i ulje cimeta (Cinnamomum verum).

  Eterično ulje limuna (Citrus limon), iako nešto manje potentno, također ima antimikrobna svojstva zahvaljujući komponenti limonen zbog čega se smatra korisnom komponentom u anti-Candida pripravcima.

  Korištenje ovih eteričnih ulja može uzrokovati prolazne i bezopasne nuspojave kao što su podrigivanje, mekša stolica i privremena nadutost. Ako se one ne smanjuju ili se pojavi jaka mučnina te posebno kod liječenja djece, potrebno je razmotriti druge opcije. Zato se osim eteričnih ulja, može koristi nekoliko biljaka, uključujući češnjak (Allium sativum), orah (Juglans sp.) i sladić (Glycyrrhiza glabra).

  Fitoterapija u liječenju Candide – odabrane biljke

  Ukoliko nam je cilj liječenje, a ne kontrola Candide tu je odličan  odabir češnjak (Allium sativum) koji  se od davnina koristi za liječenje kandidijaze, ali se danas umjesto svježeg ploda koriste standardizirani i kontrolirani gotovi pripravci određene doze. On sadrži dobro poznati spoj alicin koji, između ostalog, posjeduje antimikrobna svojstva te pokazuje i djelovanje na već spomenuti biofilm.

  List oraha (Juglandis folium) zahvaljujući spojevima juglonu i taninima također može pomoći u suzbijanju rasta Candide, a koristi se u obliku tekućih standardiziranih ekstrakata.

  Sladić (Glycyrrhiza glabra) se u fitoterapiji vrlo uspješno koristi prilikom liječenja gastritisa i ulkusa te svakako kod kašlja, međutim svoje mjesto pronalazi i u tretiranju kandidijaze. On djeluje kao koristan regulator imuniteta u borbi protiv Candide, a njegova konzumacija se preporučuje čak i nakon njezinog suzbijanja.

  Važno je, naravno, savjetovati se sa stručnom osobom kako ni se odabrala pravilna doza i oblik pripravka kako bi se postigao željeni učinak te izbjegle neželjene nuspojave.

  Uloga probiotika tijekom i nakon liječenja

  Zbog disbioze koja se javlja prilikom “Candide”, ali i zbog korištenja antimikrobnih eteričnih ulja, važno je koristiti kvalitetne probiotike određenih sojeva. Nakon liječenja oni pomažu održati ravnotežu u mikrobiomu probavnog, ali i vaginalnog sustava te sprječavaju povratak disbioze. U dogovoru sa stručnjakom odabire se odgovarajući probiotik koji se koristi tijekom i nakon liječenja.

  Zaključak

  S obzirom da je liječenje pretjerano razmnožene Candide sveobuhvatan proces koji zahtijeva individualan pristup važno je osim fitoterapije razmotriti prehrambene čimbenike, poboljšati probavu, pravilno nahraniti mikrobiom, osigurati učinkovitu detoksikaciju tijela te koristiti različite tehnike i dodatke prehrani kako bi se pomoglo u reguliranju stresa. Stoga je najbolji put pronaći stručnjaka koji će vam u tome pomoći.


  • Europska agencija za lijekove. (N.D.). Liquiritiae radix. Pristupljeno sa https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/liquiritiae-radix
  • Schafner, W. (1999). Ljekovito bilje kompendij (str. 76-77). Leo-commerce.
  • Myers, A. (N.D.). Signs of Candida Overgrowth. Pristupljeno sa https://www.amymyersmd.com/article/signs-candida-overgrowth
  • Zarei Mahmoudabadi A, Rezaei M, Hashemi SJ, et al. Evaluation of garlic extract effects on Candida albicans biofilm formation, structure, and expression of genes related to biofilm formation and adhesion. Curr Med Mycol. 2018;4(4):15-20.
  • Teodoro GR, Ellepola AN, Seneviratne CJ, Koga-Ito CY. Potential use of phenolic acids as anti-candida agents: A review. Front Microbiol. 2015;6:1420.
  • Force M, Sparks WS, Ronzio RA. Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytother Res. 2000;14(3):213-214.
  • Quílez A, Berenguer B, Gilardoni G, et al. Antifungal activity of Juglans nigra L. (black walnut) extract and its active compound juglone against Candida species. J Appl Microbiol. 2012;113(6):1348-1356.