žvakanje

  U ovom vremenu instant rješenja i života u petoj brzini, sve više zaboravljamo da naše tijelo ima neke osnovne, vrlo jednostavne zakonitosti bez kojih ne može optimalno funkcionirati, a jedna od njih je najobičnije žvakanje hrane. Pitate se kako jedna tako banalna stvar može biti tako važna za zdravlje?

  Neosporiva je činjenica da put do boljeg zdravlja leži ne samo u tome što jedemo, već i u tome kako jedemo.

  Probava započinje u ustima

  Probavljanje hrane počinje u ustima polaganim i dugim žvakanjem hrane koje dozvoljava lučenje sline i njenih probavnih enzima. Hrana na taj način postaje slatka jer u ustima započinje probava ugljikohidrata. Što dulje žvačemo hranu, ona postaje sve slađa i na taj način nam žvakanje pomaže da smanjimo žudnju za slatkim koja se često javlja nakon obroka.

  Isto tako, pažljivo žvakanje je važno ako želimo regulirati količinu hrane koju jedemo, jer nas čini svjesnijima da lakše primjetimo sitost, dok istovremeno podiže razinu endorfina, naših unutarnjih molekula sreće.

  I iskoristivost hranjivih tvari ovisi o žvakanju

  Dugim i pažljivim žvakanjem hranu pripremamo za daljnju probavu i unaprijed aktiviramo niz procesa duž probavne cijevi koji uključuju pokretanje peristaltičkog vala i lučenje probavnih sokova. Na taj način, još kada je hrana u ustima, naš se želudac i tanko crijevo pripremaju za akciju koja za svrhu ima iskorištavanje nutritivnih tvari iz hrane koju jedemo.

  Naravno da pri tome tijelo očekuje hranu koja je visoko kvalitetna, cjelovita, bez toksina i stranih kemikalija i koja mu nudi čitav spektar makro i mikronutrijenata.

  To znači da možete jesti tek ubranu organski uzgojenu i na pari pripremljenu brokulu i divlje uzgojenog lososa sa salatom od organske rikole, no ako taj obrok ne jedete u miru, svjesno i polako, veliki dio tih vrijednih hranjivih molekula neće se uspjeti probaviti niti apsorbirati kroz stijenke vaših crijeva, niti će ući u vaš krvotok kako bi služio vašem organizmu. Naprotiv, iskoristivost blagodati tako vrijednog obroka će biti minimalna.

  Savjeti za svjesno jedenje

  Ako osjećate težinu, napuhnutost nakon jela, bolove, podrigivanje ili blagi refluks, opstipaciju ili imate problema s regulacijom tjelesne mase, prva stvar koju možete učiniti za svoje tijelo je osvijestiti način na koji jedete i početi primijenjivati sljedeće principe:

  1. Prije jela ugasite svu multimediju i glasne zvukove i par minuta se posvetite dubokom trbušnom disanju kako bi ste se fokusirali na proces hranjenja i polako uključili parasimpatički dio živčanog sustava koji je ključan za probavu hrane. Hranjenje u ugodnom društvu također pogoduje aktivaciji parasimpatikusa.
  2. Između zalogaja spustite pribor i posvetite se žvakanju; svaki zalogaj prožvačite 20-30 puta. Osjetite teksturu, miris i okus hrane i njihove promjene sa svakim zalogajem.
  3. Ako ste u žurbi i stresu te nemate vremena sjesti i jesti u miru, za vas je korisnije da popijete malo toplog biljnog čaja ili vode te da obrok jednostavno preskočite. Hranjenje u stanju stresa je štetno za organizam. Obroku se vratite kada ćete biti u mogućnosti smiriti tijelo i um i posvetiti se procesu hranjenja.

  Zaključak

  Svjesnim jedenjem i polaganim i temeljitim žvakanjem moguće je riješiti se probavnih tegoba, stabilizirati tjelesnu masu i povećati svjesnost o svome tijelu i njegovim potrebama. Štoviše, to je često prvi i ključni korak do pravilne probave hrane Stoga, je kombinacija pravilnog načina na koji jedemo i pravilnog izbora namirnica dobitna kombinacija koja organizmu osigurava dugoročno zdravlje i vitalnost.

  Autor: Ana Balažin Vučetić. dr. med.