funkcionalna medicina

    Budući da brojne kronične bolesti i stanja u svojoj podlozi imaju neadekvatnu prehranu, kaotičan životni stil, kao i razne okolišne i genetičke čimbenike, jasno je da ih ne možemo rješavati na standardni način, lijekovima i operacijom, iako su to vrlo vrijedni alati kod akutnih simptoma i bolesti.  Rješenje je u promjeni paradigme na način da čovjeka gledamo na holistički način, kao cjelinu,  i pronalazimo i tretiramo uzroke stanja ili bolesti, a ne simptome. Upravo je u tome fokus funkcionalne medicine. 

    U funkcionalnoj medicini ne postoje brza i univerzalna rješenja. 5 ljudi može ući u ordinaciju s istom osnovnom dijagnozu, no s 5 različitih sistemskih neravnoteža i 5 različitih puteva koji su doveli do razvoja bolesti, kao što to slikovito prikazuje sljedeći prikaz:

    Jedno stanje, brojni uzroci:

    Jedan uzrok, brojna stanja i bolesti:

    Kako će se određeni uzrok manifestirati ovisi o individualnim genima, okolišu i načinu života, pa će pristup, kakav se njeguje u funkcionalnoj medicini,  u kojem pronalazimo i rješavamo temeljni uzrok nastanka bolesti, pružiti blagodat, dalekosežniju od samog suzbijanja simptoma.