Rozaceja kao signal dubokih neravnoteža u organizmu

  Koža je naš najveći organ koji ne predstavlja samo prvu liniju obrane od štetnih tvari iz okoliša, već i ima važnu zadaću detoksikacije toksina iz tijela. Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj, bilo da je riječ o ekcemu, aknama ili simptomima rozaceje, predstavlja manifestaciju unutrašnje problematike. Štoviše, nerijetko su promjene na koži rani signal da se nešto ozbiljno događa „ispod površine“.

  Rozaceja (Rosacea) je kronična upalna bolest kože prepoznatljiva po crvenilu lica, vidljivim krvnim žilama, papulama i pustulama te cijelim nizom drugih neugodnih simptoma većinom lokaliziranih na licu koji kod oboljelog često izazivaju nelagodu i sram.  Najčešće zahvaća žene, dobi 30 do 50 godina, svijetle puti i osjetljive kože.

  Sam uzrok nastanka predmet je brojnih rasprava, čak i u svijetu funkcionalne medicine, no ono što je posve jasno jest da je rozaceju potrebno promatrati kao poremećaj cijelog organizma, a ne isključivo kože.

  Genetska predispozicija je važan čimbenik razvoja bolesti, no ne i nužno odlučujući. Sve je više dokaza koji rozaceju povezuju s disbiozom i infekcijama u probavnom sustavu, imunološkom disregulacijom pa čak i neravnotežom hormona (osobito spolnih hormona i hormona štitnjače). I iako je sam uzrok nastanka rozaceje i dalje predmet rasprava, prepoznati su brojni prehrambeni i okolišni okidači koje je, u uspješnoj terapiji, potrebno prepoznati i eliminirati.

  Zdravlje kože je odraz zdravlja crijeva

  Prisutnost disbioze ili manjka želučane kiseline se nerijetko može očitovati upravo na koži, no u kontekstu rozaceje treba „kopati dublje“. Pokazalo se kako osobe s rozacejom često imaju i prisutan SIBO (bakterijsko prerastanje tankog crijeva) te uspješna terapija SIBO sindroma može dovesti do značajnog  poboljšanja simptoma. Ipak, sudeći prema znanstvenim studijama poveznica SIBO-rozaceja nije toliko snažna koliko je primjerice između infekcije bakterijom Helicobacter pylori i rozaceje.

  Epidemiološke studije su, naime, dovele u vezu infekciju bakterijom H.pylori s razvojem rozaceje. Smatra se kako H.pylori može potaknuti imunološki sustav na proizvodnju velikog broja upalnih tvari koje uzrokuju pogoršanje stanja kože te stručnjaci ističu kako je eradikacija H.pylori važan kotačić u terapiji. Iako je potrebno provesti još studija, u oboljelih od rozaceje svakako valja razmotriti mogućnost da je H.pylori pridonoseći čimbenik.

  Hrana kao okidač crvenila i simptoma rosaceje

  Do danas je identificirano nekoliko namirnica koji su najčešći okidači bolesti poput mlijeka i mliječnih proizvoda, alkohola, ljute hrane, čokolade, umaka od soje, kvasca kao i vruća hrana i napitci. Ipak koja će hrana izazvati simptome je strogo individualno zbog čega je u slučaju ove kronične kožne bolesti najmudrije voditi dnevnik prehrane te bilježiti reakciju kože. Zdrava logika nalaže da je namirnice nakon kojih dolazi do pogoršanja simptoma potrebno izbaciti iz prehrane.

  Zbog upalne komponente rozaceje te činjenice da se intolerancija na hranu ne mora očitovati samo  na koži ponekad je potrebno provesti i eliminacijsku dijetu ili učiniti test intolerancije na hranu kako bi se kod pojedinca otkrile koje namirnice dovode do pretjerane reakcije imunološkog sustava. Problematične namirnice je potrebno izbaciti iz prehrane, no pritom svakako valja pripaziti da je prehrana i dalje uravnotežena.

  Savezničke namirnice i dodaci prehrani

  Osim što je potrebno eliminirati namirnice koje pogoršavaju stanje, u borbi protiv rozaceje  poželjno je primijeniti protuupalnu prehranu. Mediteranska ili vegetarijanska prehrana u koju su uključene riba i plodovi mora mogu uvelike koristiti oboljelima. Među ostalim, važno je da se na jelovniku redovito nađu namirnice bogate cinkom, vitaminom A, antioksidansima, vlaknima te omega-3 masnim kiselinama.

  Kada je riječ o dodacima prehrani potreban je strogo individualni pristup budući da njihova primjena ovisi o stanju organizma.  Najčešće se koriste probavni enzimi i probiotici koji će dati podršku probavnom sustavu, zatim omega -3 masne kiseline i kurkumin za smanjenje upale te cink kako potpora imunitetu i zdravlju kože.

  Umjesto zaključka: važne strategije u terapiji rozaceje

  Rozaceja je kronično upalno stanje kože. A kada se koža upali, to je jasan signal da postoji upala i drugdje u organizmu.  Uspješna strategija liječenja podrazumijeva identifikaciju i otklanjanje uzroka upale, bilo da je riječ o neadekvatnoj prehrani, nutritivnim deficitima, lošem zdravlju crijeva, stresu ili nečem drugom.

  Osim protuupalne prehrane i ciljanih dodataka prehrani , važne terapeutske strategije kada je u pitanu rozaceja uključuju:

  • Rad na uravnoteženju hormona (hormoni nadbubrežne žlijezde, štitnjača, spolni hormoni)
  • Poboljšanje probavne funkcije i mikrobioma crijeva
  • Izbacivanje okidača iz hrane
  • Smanjenje okolišnih okidača poput izlaganja suncu
  • Podršku imunološkom sustavu.

  • Rainer BM, Kang S, Chien AL. Rosacea: Epidemiology, pathogenesis, and treatment. Dermatoendocrinol. 2017;9(1):e1361574.
  • Buddenkotte J, Steinhoff M. Recent advances in understanding and managing rosacea. F1000Res. 2018;7:F1000 Faculty Rev-1885. Published 2018 Dec 3. doi:10.12688/f1000research.16537.1
  • Gravina A, Federico A, Ruocco E, et al. Helicobacter pylori infection but not small intestinal bacterial overgrowth may play a pathogenic role in rosacea. United European Gastroenterol J. 2015;3(1):17-24.
  • Yang X. Relationship between Helicobacter pylori and Rosacea: review and discussion. BMC Infect Dis. 2018;18(1):318.