funkcionalnamedicina

  Činjenica je da naše društvo bilježi oštar rast broja ljudi koji pate od kompleksnih, kroničnih bolesti poput autoimunih poremećaja, endokrinoloških bolesti, neuroloških bolesti, bolesti srca, pa čak i karcinoma. Tradicionalna medicina je orijentirana ka akutnom liječenju, postavljanju dijagnoze, tretiranju simptoma i saniranju akutne bolesti dok loše kotira kod tretiranja dugotrajnih, kroničnih bolest i stanja, s kojima se većina pacijenata muči na dnevnoj bazi. Tu na scenu stupa funkcionalna medicina!

  Zvuči li vam ovo poznato? Borite se s kroničnim umorom, anksioznošću, hipotireozom ili čak imate „konkretnije“ bolesti poput dijabetesa, reumatoidnog artritisa, depresije ili sindroma iritabilnog kolona. Liječnik vam daje lijekove koji donekle uspješno maskiraju simptome ili vam govore kako su zahvaljujući prepisanoj terapiji vaši nalazi u referentom okviru i vi ste dobro i trebate se osjećati dobro? No, činjenica je da se ne osjećate dobro – uz osnovnu bolest, muči vas nesanica, umor, anksioznost, izmaglica u glavi (brain fog) i cijeli niz simptoma – i , sve ste samo ne dobro.

  Cilj je otkriti uzrok bolesti

  Osnovna postavka funkcionalne medicine je otkriti zašto i kako je došlo do razvoja bolesti te potaknuti poboljšanje stanja djelovanjem na korijenske uzroke bolesti pritom promatrajući tijelo kao cjelinu, a ne skup individualnih organa i medicinskih specijalnosti. U otkrivanju uzroka bolesti koriste se standardni laboratorijski testovi iz krvi, sline, urina i stolice, kao i testovi specifični za funkcionalnu medicinu, te razni alati koji ulaze u dubinu neravnoteže.

  Riječ je o pravom detektivskom istraživanju, no tek kada praktičar funkcionalne medicine otkrije uzrok stanja i bolesti započinje pravi posao u kojem se poduzimaju koraci temeljeni na znanstvenim dokazima u postizanju zdravlja.

  Funkcionalna medicina znači personalizirani pristup zdravlju

  Funkcionalna medicina se temelji na osnovnom načelu da će svaki pojedinac reagirati drugačije na istu bolest ili neravnotežu u organizmu. Svi smo različiti i svatko sa sobom nosi svoj jedinstveni splet gena i biokemijskih puteva, te je izložen za sebe specifičnim okolišnim čimbenicima i vodi svoj jedinstveni životni stil koji su uzrok razvoju neravnoteže u organizmu i posljedično bolesti.

  Uzimajući sve to u obzir i u suradnji s pacijentom, praktičari funkcionalne medicine razvijaju znanstveno utemeljene prirodne protokole koji, među ostalim uključuju prilagodbu prehrane, uzimanje dodataka prehrani, ljekovitog bilja, promjene u životnom stilu, i u specifičnim slučajevima,  ograničenu upotrebu lijekova.

  Praktičar funkcionalne medicine i klijent tvore tim

  Ovakav pristup zahtijeva aktivno sudjelovanje klijenta i formiranje partnerskog odnosa između klijenta i praktičara funkcionalne medicine s ciljem definiranja ostvarivih zdravstvenih ciljeva i dizajna terapije koje će se osoba pridržavati.  Tu priča ne prestaje jer praktičar funkcionalne medicine i dalje surađuje s klijentom, educirajući ga i pomažući mu u provedbi  i prilagodbi dogovorenog,  ako je potrebno.

  Cijeli proces nerijetko traje mjesecima, pa i godinama, dakle svakako ne govorimo o brzom rješenju. No, kronične bolesti se same po sebi dugo razvijaju, i njihovom nastanku uvijek prethodi dugotrajno razdoblje smanjenje funkcije jednog ili više tjelesnih sustava zbog čega je nerealno očekivati brza rješenja.  

  Je li funkcionalna medicina za mene?

  U slučaju da ste zbog svojih simptoma posjetili brojne liječnike bez postizanja pravog olakšanja ili čak bez prave dijagnoze ili ste pak na dugotrajnoj terapiji lijekovima, ali bez pravog pomaka, funkcionalna medicina bi mogla predstavljati rješenje. Najčešća stanja i bolesti koja se mogu olakšati pomoću funkcionalne medicine uključuju:

  • Hormonalne poremećaje uključujući bolesti štitnjače (osobito subklinička hipotireoza), iscrpljenost nadbubrežnih žlijezda i sindrom kroničnog umora, PMS , PCOS, dismenoreja, simptomi menopauze
  • Autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa, Hashimotove bolesti i sl.
  • Probavna stanja poput sindroma iritabilnog crijeva, refluksa, meteorizma,  sindroma propusnog crijeva, sindroma bakterijskog prerastanja tankog crijeva (SIBO)
  • Neurološka stanja poput anksioznosti i depresije
  • Bolesti kože poput ekcema i psorijaze
  • Prekomjernu tjelesnu masa i debljinu
  • Kandidijaze
  • Alergije i sl.

  Osim toga, svi koji su zainteresirani za prevenciju nastanka kroničnih bolesti, optimiziranje zdravlja  i postizanje visoke kvalitete života mogu profitirati savjetovanjem s praktičarem funkcionalne medicine.

  Funkcionalna medicina je holistička

  U funkcionalnoj medicini, cilj je tretirati cijelu osobu koja pati od stanja i bolesti, a ne simptome. Riječ je o holističkom pristupu koji spaja blagodati konvencionalne medicine i moderne dijagnostike s znanstveno utemeljenim prirodnim protokolima tretiranja bolesti i stanja, zbog čega se funkcionalnoj medicini često tepa kao „medicini budućnosti“.