camu camu

  Jeste li čuli za voće neobičnog imena Camu Camu? Ako niste pravo je vrijeme da se upoznate s ovim plodom koji se ističe kao najbogatiji izvor blagotvornog vitamina C!  Camu Camu (Myrciaria dubia) je, dakle, grmovita biljka iz porodice mirte autohtona za amazonska poplavljena područja Perua, Brazila, Venezuele i Kolumbije. Plod biljke su bobice nalik trešnji, tanke, sjajne crvenkaste kožice i želatinozne  pulpe izrazito kiselo-gorkog okusa.

  Upravo zbog okusa, Camu Camu voće se ne konzumira u prirodnom stanju (osim domorodaca koji žive na području gdje biljka uspijeva) već se upotrebljava za pripremu sokova, želea, sladoleda i sl., a zahvaljujući svom impresivnom nutritivnom sastavu sve se više koristi kao dodatak prehrani što znači da sve šira publika upoznaje i koristi blagodati ovog supervoća.

  Camu Camu je vrijedan izvor brojnih nutrijenata

  Većini je vjerojatno poznato kako su aronija ili primjerice acai izniman izvor vitamina C. No, po sadržaju ovog važnog vitamina, Camu Camu nadmašuje sve njih!

  100 g voća osigurava između nevjerojatnih 2000-3000mg vitamina C , zbog čega se Camu Camu smatra najboljim biljnim izvorom vitamina C na svijetu.

  Vitamin C, inače, pruža brojne blagodati našem organizmu. Riječ je o vitaminu topivom u vodi koje naš organizam ne može sintetizirati već se mora unositi hranom, ili u slučaju povećanih potreba, dodacima prehrani.

  U organizmu, vitamin C igra vrlo važne uloge: neophodan je u sintezi kolagena, pomaže funkciju tjelesnog obrambenog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca. Nadalje, pomaže apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica, ali i doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti normalnom metabolizmu stvaranja energije i normalnoj psihološkoj funkciji.

  Zbog snažne antioksidativne aktivnosti odnosno sposobnosti da zaštiti od oksidativnog stresa, vitamin C, a to pokazuju i brojne studije, ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih i zloćudnih bolesti, ali i drugih degenerativnih bolesti. Ipak najčešće spominjan potencijalni učinak vitamina C jest povoljan učinak kod viroza osobito prehlade. Tako postoje brojni dokazi kako visoke doze vitamina C (1 –2 g/dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade.

  Vitamin C je uistinu moćan nutrijent, ali nije jedina prednost voća Camu Camu. Analize pokazuju kako se Camu Caumu ističe i sadržajem bioaktivnih fitokemikalija snažnog protuupalnog i antioksidativnog djelovanja. Tako nadmašuje ostale predstavnike supervoća iz južne Amerike i po sadržaju brojnih polifenola  –  flavononoidi osobito kvercetin, elagična kiselina, tanini i lignani su samo neke tvari koje Camu Camu sadrži, a koji pridonose njegovom blagotvornom djelovanju.

  Manje  je poznato da ovo voće sadrži i značajne količine natrija, kalija, kalcija, cinka, magnezija i bakra.  Camu Camu ujedno sadrži i manje količine pektina i škroba, aminokiselina i organskih kiselina, a zanimljivo je i da sadrži oleinsku kiselinu, masnu kiselinu zaslužnu za blagodati maslinovog ulja.  Nema sumnje, nutritivni sastav Camu Camu je uistinu impresivan, osobito kada govorimo o vitaminu C i polifenolima stoga ne čudi sve veći interes za dodacima prehrani koji sadrže ekstrakt ploda.

  Camu Camu može imati protuupalan učinak

  Osim bolesti koje su upalne po samoj prirodi poput upalnih bolesti crijeva i reumatoidnog artritisa, danas je posve jasno kako brojna kronična stanja i  bolesti današnjice poput debljine, dijabetesa tipa 2,  bolesti srca i krvnih žila,  ali i zloćudne i neurodegenerativne bolesti u svojoj podlozi imaju kroničnu upalu. U skladu s time, znanstvena zajednica je u stalnoj potrazi za prirodnim rješenjima koje će pomoći suzbiti kroničnu upalu, a obećavajuće rezultate u tom području nudi upravo Camu Camu.

  Tako je studija objavljena 2008. godine u časopisu Journal of Cardiology  provedena na 20 muškaraca, pušača proučavala utjecaj Camu Camu na oksidativni stres i upalu. Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije skupine: prva je dnevno uzimala 1050 mg vitamina C u obliku tablete, dok je druga unosila 70 ml 100% soka Camu Camu  (koji je osiguravao točno 1050 mg vitamina C). Nakon 7 dana markeri oksidativnog stresa i upale značajno su smanjeni u Camu Camu skupini, dok unos samog vitamina C nije imao utjecaj na markere. 

  Autori studije su zaključili kako Camu Camu posjeduje snažna protuupalna i antioksidativna svojstva koja se ne mogu pripisati isključivo sadržaju vitamina C, već i drugim blagotvornih tvari karakterističnih za Camu Camu.

   To i ne čudi, jer je poznato kako dodaci prehrani gdje je vitamin C prisutan u kombinaciji s bioflavonoidima imaju veću  bioraspoloživost u usporedbi sa sintetskim vitaminom C , a upravo je Camu Camu primjer prirodnog izvora vitamina C u sinergiji s brojnim blagotvornim antioksidansima.

  Camu Camu za zdravlje kože

  Suha, izborana i beživotna koža često su znak neadekvatne prehrane, ali i učestale izloženosti štetnim UV zrakama, dimu cigarete i stresu. Naime, ovi čimbenici dovode do pretjerane produkcije slobodnih radikala koji zbog svoje nestabilnosti općenito imaju razorno djelovanje na naše zdravlje, a kada je riječ o koži dovode do promjene na strukturama hijaluronske kiseline i kolagena, dva spoja bitna za zdravlje i elastičnost kože. Pretjerana produkcija slobodnih radikala se stoga povezuje s prijevremenim starenjem kože.

  Dobro je poznato kako antioksidansi štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala i imaju anti-age učinak pa se postavlja pitanje može li Camu Camu kao odličan izvor antioksidansa pomoći i zdravlje kože. Studija objavljena ove godine u časopisu Molecules upravo govori u prilog tome. Autori su proučavali utjecaj alkoholnog ekstrakta Camu Camu na markere oksidativnog stresa na stanicama kože kod kojih je glukozom uzrokovano upalno stanje.  Rezultati su pokazali kako je ekstrakt  Camu Camu smanjio produkciju slobodnih radikala i upalnih markera te aktivirao ekspresiju tzv. Nrf2 koji pak regulira rad cijelog niza naših tjelesnih antioksidansa.  Autori su stoga zaključili kako je Camu Camu voće koje može zaštiti kožu od oksidativnog stresa, ali i upalnih stanja na koži.

  Još je jedan razlog zašto Camu Camu može prijatelj vaše kože, a to je upravo sadržaj vitamina C.  Naime, važna biološka funkcija vitamina C je što ima ulogu u sintezi kolagena. Vitamin C, nadalje, ima ulogu u diferencijaciji keratinocita te sintezi ceramida.  Vitamin C možemo unijeti prehranom, no smatra se kako od koristi za očuvanje zdravlja kože može biti i primjena vitamina C u obliku dodatka prehrani.


  • Inoue T, Komoda H, Uchida T, Node K. Tropical fruit camu-camu (Myrciaria dubia) has anti-oxidative and anti-inflammatory properties. J Cardiol. 2008 Oct;52(2):127-32. doi: 10.1016/j.jjcc.2008.06.004. Epub 2008 Jul 29. PMID: 18922386.
  • Do NQ, Zheng S, Park B, Nguyen QTN, Choi BR, Fang M, Kim M, Jeong J, Choi J, Yang SJ, Yi TH. Camu-Camu Fruit Extract Inhibits Oxidative Stress and Inflammatory Responses by Regulating NFAT and Nrf2 Signaling Pathways in High Glucose-Induced Human Keratinocytes. Molecules. 2021 May 26;26(11):3174. doi: 10.3390/molecules26113174. PMID: 34073317; PMCID: PMC8198278.