SIBO

  Da li vam se često događa da nakon jela osjećate toliku nadutost da jedva možete zakopčati hlače? Ili osjećate cijeli niz probavnih tegoba uključujući meteorizam, bol u trbuhu i konstipaciju i/ili proljev zbog kojih ste iz temelja promijenili prehranu i redovito koristite probiotike, no bez nekog značajnog poboljšanja? Ukoliko je ovo vaša svakodnevnica, postoji vjerojatnost da patite od bakterijskog prerastanja tankog crijeva, skraćeno SIBO ( engl. Small Intestine Bacterial Overgrowth) .

  SIBO je sindrom kojeg karakterizira pretjerani broj bakterija u tankom crijevu. I prisustvo za tanko crijevo netipičnih bakterijskih stanovnika je karakteristika ovog sindroma.

  Većina bakterijskih predstavnika, naime, normalno obitava u debelom crijevu, dok je tanko crijevo prebivalište tek malenog broja njih. No, kada zbog raznih poremećaja, bakterije pretjerano koloniziraju i tanko crijevo, javljaju se razni neugodni simptomi.

  Najčešći simptomi koji ukazuju na SIBO

  Lokacija, lokacija, lokacija! SIBO je poremećaj koji nam otkriva koliko je važno mjesto na kojem obitavaju bakterije u nama. Kada se one nalaze u debelom crijevu, pomažu probavu hrane i eliminaciju toksina. No, kada pretjerano okupiraju tanko crijevo rezultat je posve drugačiji – tamo se bakterije hrane tek djelomično probavljenom hranom; osobito uživaju u ugljikohidratima i alkoholu!

  Kako se bakterije goste, tako ugljikohidrati fermentiraju u tankom crijevu, a nusprodukt procesa je proizvodnja vodika. Taj vodik, pak, služi kao hrana jednostaničnim organizmima iz carstva Archaea koje pritom proizvode metan. Zbog toga razlikujemo dvije vrste SIBO-a: onaj gdje dominira vodik ili SIBO gdje prevladava metan, iako se sve više govori o trećoj vrsti gdje dominira sumporovodik. Ovaj proces je zaslužan za niz simptoma koje vežemo uz SIBO, a koji uopće ne moraju biti prisutni samo u probavnom sustavu:

  • konstipacija i/ili proljev
  • napuhnutost
  • metorizam i bol u trbuhu
  • akne, rosacea i ekcemi
  • nutritivni deficiti osobito anemija
  • nenamjerno mršavljenje
  • intolerancija na hranu
  • kronični umor
  • ‘magla u glavi’.

  Ako znamo da se apsorpcija nutrijenata iz hrane odvija u tankom crijevu, a da previše bakterija na ovoj lokaciji može ometati tu apsorpciju pa time i dovesti do deficita brojnih nutrijenata i malnutricije, postaje nam jasno da SIBO ima dalekosežne posljedice po naše zdravlje. Problematiku dodatno može produbiti činjenica da bakterije mogu proizvesti i različite štetne endotoksine.

  Kako prepoznati SIBO?

   Što doprinosi razvoju SIBO-a

  Do sada je opisano nekoliko mogućih uzroka zbog kojih dolazi do kolonizacije tankog crijeva bakterijama, a najčešći uključuju:

  • Niska razina želučane kiseline – želučana kiselina je prva linija obrane od bakterijskih infekcija.  Učestala primjena lijekova koji smanjuju razinu želučane kiseline (inhibitori protonske pumpe), obilato uživanje alkohola i kave, kronični stres i starenje su samo neki čimbenici koji pridonose niskoj razini želučani kiseline, čime se gubi zaštitni mehanizam, a moguća posljedica je razvoj SIBO-a.
  • Nedostatak probavnih enzima ili žuči – svojom aktivnošću probavni enzimi i žuč „kontroliraju“ broj bakterija u tankom crijevu.  Ako je njihova proizvodnja smanjenja primjerice zbog lošijeg rada žučnog mjehura ili jetre ili pak zbog brojnih intolerancija na hranu i posljedične upale, stvaraju se idealni uvjeti za prerastanje bakterija. Zanimljivo, sam SIBO može dovesti do smanjenje produkcije probavnih enzima čime se stvara začarani krug loše probavne funkcije.
  • Poremećaj u motoričkom migracijskom kompleksu –  ovaj zaštitni mehanizam je od ključne važnosti za zdravlje. Riječ je o nizu automatskih radnji koje uključuju i  peristaltičke kontrakcije , a  kojima se hrana, bakterije i toksini „guraju“ prema debelom crijevu. Ako ovaj kompleks ne funkcionira optimalno, ne dolazi do uklanjanja suvišnih bakterija iz tankog crijeva. Poremećaj motoričkog migracijskog kompleksa može biti posljedica loše prehrane, primjene opioida, prisustva hipotireoze ili dijabetesa, ali i slučaja trovanja hranom.
  • Kronična konstipacija
  • Učestala primjena antibiotika i steroida
  • Celijakija, IBS, upalne bolesti crijeva, kronični pankreatitis, imunodeficijencija

  Dijagnostika SIBO-a

  Stručnjaci često nisu svjesni koliko je SIBO učestao, a i mnoge osobe ne traže stručnu pomoć za svoje simptome, zbog čega se u velikoj mjeri SIBO ne prepoznaje i ne liječi, što je velika greška jer ovdje nije riječ samo o probavnim tegobama, već i o sistemskim posljedicama koje uvelike mogu smanjiti kvalitetu života i utjecati na zdravlje.  Neinvazivni i jednostavan test za dijagnostiku SIBO-a je izdisajni test gdje se pije otopina glukoze ili laktuloze te potom mjeri količina izdahnutog vodika i metana u izdahnutom zraku.

  Izdisajni test za SIBO je, u stvari, iznimno jednostavan, pravi izazov je njegovo liječenje koje može biti dugotrajno, a i velik je rizik od recidiva. Zbog toga je uz eliminaciju bakterija iz tankog crijeva antibioticima ili biljnim antimikrobijalnim pripravcima te odgovarajućom prehranom iznimno važno proraditi na identificiranju i eliminaciji uzroka nastanka SIBO-a.  Više o samoj terapiji SIBO-a, koja može biti izuzetno kompleksa, slijedi u idućem tekstu.  

  Zaključak

  SIBO je sindrom u kojem dolazi do prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu, gdje obično ovi stanovnici nisu prisutni u tolikoj mjeri. Posljedice ovakve kolonizacije nisu samo lokalni neugodni simptomi poput nadimanja, bolova u trbuhu, proljeva i/ili konstipacije, već i malapsorpcija i malnutricija. Liječenje SIBO-a može biti izazovno i dugotrajno zbog čega je poželjno terapiju kreirati u suradnji sa stručnjakom.