nadutost

  Nadutost i učestali vjetrovi jedni su od najčešćih probavnih tegoba. Procjenjuje se kako 20 – 30% populacije pati od nadutosti kao posljedice pretjeranog nakupljanja plinova u probavnom sustavu i/ili njihovog nedovoljnog izlučivanja. Osim fizičke nelagode, ova pojava za sobom nosi i veliki utjecaj na psihičko stanje. Kako bi mogli kvalitetno i uspješno pristupiti rješavanju ovog problema potrebno je utvrditi razlog zbog kojeg se javlja te nakon toga primijeniti odgovarajući tretman.

  Tema nadutosti se u medijima prikazuje na vrlo banalan način i promoviraju se različiti pripravci koji prividno rješavaju probleme s lakoćom. Međutim, kako bi dugoročno riješili tegobe potrebno je individualizirano pristupiti njihovom uzroku (koji ponekad uopće nije vezan uz disfunkciju probavnog sustava!).

  Osim najčešće korištenih antiflatulensa, karminativnih biljaka (komorač, kim, anis…), medicinskog ugljena i probavnih enzima koji simptomatski djeluju, za dugoročno poboljšanje treba sagledati širu sliku!

  Brojni su uzroci nadutosti

  Nadutost se može javiti kao posljedica disfunkcije probavnog sustava, ali i kao posljedica različitih poremećaja ginekološkog i živčanog sustava, zatim uslijed različitih infekcija, prilikom nepravilnog načina jedenja, neprikladne prehrane, kod korištenja određenih lijekova te pod utjecajem stresa. S obzirom na ovako široko područje mogućih uzroka, jasno je kako ne postoji „čarobni štapić“ koji može univerzalno riješiti ove tegobe.

  Na razini probavnog sustava često se javlja dispepsija tj. otežana probava i kao posljedica nadutost. Ona može biti vezana uz želudac, gušteraču, žuč i sama crijeva, a s obzirom na područje na kojem se pojavi, fitoterapija koristi različite biljke koje potiču i olakšavaju probavu. U tu svrhu se najčešće se koriste „gorke biljke“ kao što su kičica, srčanik, dimnjača, artičoka, kurkuma i druge.

  Svaka od navedenih biljaka je prikladna za određeni dio probavnog sustava i treba znati s kojom biljkom i u kojoj dozi će se pristupiti rješavanju simptoma te u kojim je slučajevima koja biljka kontraindicirana. Indikacija za preporuku se primarno temelji na području na kojem se javlja nadimanje i to u ovisnosti o vremenu kada se ono pojavilo nakon obroka. Tako se npr. u slučaju disfunkcije na području želuca najčešće koriste kičica (Centaurium erythraeam, Gentianaceae) i srčanik (Gentiana lutea L., Gentianaceae), a kod disfunkcije žuči mogu pomoći artičoka (Cynara scolymus L., Asteraceae) i dimnjača (Fumaria officinalis L., Fumariaceae).

  U zadnje vrijeme se puno piše i razmatra učinak nedovoljnog izlučivanja želučane kiseline na probavni sustav (između ostaloga i nadutost). S obzirom kako je ova pojava još uvijek nedovoljno prepoznata u medicinskoj zajednici, paradoksalno se simptomi liječe lijekovima koji dodatno smanjuju stvaranje želučane kiseline ili je puferiraju dok bi ispravno bilo vjerojatno upravo suprotno – korištenje npr. betain HCl i pepsina u svrhu bolje probave. 

  SIBO i sindrom iritabilnog kolona su česti krivci za nadutost 

  SIBO isto tako može biti jedan od čestih uzročnika probavnih tegoba s posebnim naglaskom na vjetrove i nadutost. SIBO je skraćenica od engl. Small Intestine Bacterial Overgrowth što bi u prijevodu značilo bakterijsko prerastanje tankog crijeva. Javlja se kada bakterije prijeđu iz debelog crijeva u tanko (gdje se inače ne nalaze ili se nalaze u maloj količini).

  Postoji niz razloga zbog kojeg se ovo može dogoditi: nedostatak želučane kiseline i probavnih enzima, kronična konstipacija, poremećaj peristaltike (pokretljivosti crijeva) uzrokovan nedovoljnom inervacijom živčanog sustava ili npr. posredovan nekim upalnim faktorima, različite upalne bolesti crijeva (npr. celijakija, Crohnova bolest, iritabilni kolon…), stres koji može utjecati na bakterijsku translokaciju itd.

  Za tretiranje SIBO-a se savjetuje pratiti prehranu s niskim udjelom tzv.  FODMAPs, a paralelno se mogu koristiti antibiotici u konvencionalnom liječenju, dok fitoterapija koristi kombinaciju različitih biljaka i eteričnih ulja (npr. mravinac/origano, klinčićevac itd.). Napomena: probiotici i prebiotici u ovom slučaju često znaju biti kontraproduktivni upravo zbog neravnoteže u rasprostranjenosti bakterija kroz probavni sustav!

  Svakako treba spomenuti i sindrom iritabilnog kolona kao jedan od najčešćih problema s kojima se susrećemo. Ovaj poremećaj zna imati vrlo neugodne simptome, a osim nadutosti to su proljev, zatvor, mučnine, abdominalni grčevi (ponekad jakog intenziteta), gubitak apetita itd. Još uvijek se proučava konkretni uzrok ove pojave, međutim prepoznato je kako kod nekih direktno ovisi o utjecaju raspoloženja i stresa na probavni sustav. Ovdje se može dobro uočiti poveznica između probavnog i živčanog sustava. Stoga će kod nekih pacijenata s iritabilnim kolonom (osim prehrane i intervencije na funkciju probavnog sustava), ponekad od velike pomoći biti biljke smirenja npr. rodiola, pasiflora, zob i sl.

  I intolerancije na hranu stoje u pozadini nadimanja

  Određene intolerancije na hranu znaju izazvati probavne probleme. Često to zna biti intolerancija na mliječne proizvode tj. na laktozu i/ili mliječne proteine te na protein iz žitarica – gluten, a kod nekih pojedinaca i na manje poznate namirnice. Također, alkohol i kofein bez obzira na intoleranciju često mogu utjecati na peristaltiku i uzrokovati grčeve, a isto to izazivaju i nepravilno pripremljene mahunarke te druge namirnice koje napuhuju.

  Od drugih uzroka još se mogu spomenuti zatvor tj. konstipacija, upalne bolesti crijeva (npr. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis), infekcije probavnog sustava (npr. prerasprostranjenost H.pylori, Candide i sl.), različite ginekološke tegobe (ciste, miomi, endometrioza itd.), uzimanje određenih lijekova kao što su npr. kortikosteroidi, metformin, levotiroksin, antibiotici, antidepresivi i dr. koji mogu poticati nadutost, ali i količinu izlučivanja želučane kiseline, peristaltiku i pražnjenje crijeva.

  Top biljke za prvu pomoć kod nadutosti

  Za simptomatsko i brzo uklanjanje nadutosti mogu pomoći neke od sljedećih biljaka s napomenom kako se koriste povremeno, a ne za dugoročno tretiranje nadutosti:

  1. Komorač, plod (lat. Foeniculi fructus) – 1 do 2 čajne žličice (2-5 g) zdrobljenog ploda komorača preliti s 2 dcL vrele vode i pustiti 10 – 15 minuta da odstoji, pije se svježe pripremljen infuz (čaj)
  2. Kim, plod (lat. Carvi fructus) – 1 čajna žličica (1.5 g) zdrobljenog ploda kima preliti s 2 dcL vrele vode i pustiti 10 – 15 minuta da odstoji, pije se svježe pripremljen infuz (čaj)
  3. Anis, plod (lat. Anisi fructus) – 1/2 čajne žličice (1 g) zdrobljenog ploda anisa preliti s 2 dcL vrele vode i pustiti 10 – 15 minuta da odstoji, pije se svježe pripremljen infuz (čaj)
  4. Đumbir – naribati đumbir i istisnuti sok u čajnu žličicu, sok dodati u vodu (mlaku) i popiti za vrijeme ili poslije obroka

  Kao što se može uočiti, prilikom tretiranja kronične nadutosti i učestalih vjetrova potrebno je dobro uspostaviti kliničku sliku i pokušati doći do uzroka zbog kojih se problem javlja. Nakon toga postoji niz opcija kojima možemo simptomatski, ali i dugoročno utjecati na uklanjanje simptoma.


  • Pivac, N. (2017.) Naslov: Vjetrovi i nadutost. U: Priručnik za samoliječenje. Mjesto izdavanja: Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda (HUPBR), str. 220 – 227.
  • Myers, A. (2021.) What Causes Bloating & How to Reduce It [online]. Amy Myers MD®. https://www.amymyersmd.com/article/what-causes-bloating
  • Hyman, Mark. 2021. “BAD GAS? Try This Diet”. Facebook, 19. Listopada 2021. 9.00 PM. https://www.facebook.com/drmarkhyman/videos/247021754106586
  • Marković, Stribor. 2020. “MASTERCLASS: Probava – nadutost, zatvor, bolovi – dr. Stribor Marković”. Um.Tijelo.Zdravlje. Objavljeno studeni 28, 2020. YouTube, 57 min. https://www.youtube.com/watch?v=2WW6EqprsJg&ab_channel=Um.Tijelo.Zdravlje
  • Schaffner, W. (1999.) Ljekovito bilje KOMPENDIJ. Treće izdanje. Rijeka: Leo-commerce